Dogovoreno na odvojenim sastancima

NDP i grupa Obrena Petrovića biće dio vladajuće većine u Srpskoj

  • 14.11.2018. 19:06

NDP i grupa Obrena Petrovića biće dio vladajuće većine u Srpskoj, a Petrović će u Predstavničkom domu BiH biti poslanik SNSD-a, dogovoreno je danas, u odvojenim sastancima u Palati Republike. 

I od jednih i od drugih stiže zeleno svjetlo SNSD-ovom prijedlogu za mandatara, Radovanu Viškoviću, pa će, poručuju, Višković imati rekordnu podršku narodnih poslanika. Utiske sa sastanaka, prenio je prvo portparol SNSD-a, a kasnije i lider stranke, Milorad Dodik dok su Dragan Čavić i Obren Petrović, novinare izbjegli.

NDP-ovci su, poručeno je nakon sastanaka, otvoreno tražili ministarsko mjesto u novoj Vladi, ali o tome danas nije pregovarano. Onim o čemu je postignut dogovor, Milorad Dodik je zadovoljan i u skupštini sada računa na sigurnu dvotrećinsku većinu.

"Možemo komotno da uđemo u formiranje skupštinske većine, skupštinskog rukovodstva, odmah nakon toga će, u utorak, srijedu, biti predložen novi mandatar, on će u narednih sedam dana moći da iskonsultuje tu istu skupštinsku većinu, mislim da nema potrebe da se gnjavimno sa ovima koji su izvan", rekao je Dodik.

Ranije je lider SNSD-a, za ATV potvrdio da će NDP i dobojski SDS imati ministre u budućoj Vladi. Danas su, ipak, više pričali o njenom funkcionisanju, nego o sastavu. Pričalo se danas i o vanrednim lokalnim izborima u Doboju, na kojim će se, nakon što Petrović preuzme mandat u Sarajevu, birati novi gradonačelnik. 

SNSD i grupa Obrena Petrovića će na tim izborima nastupati zajedno. Zajedno sa SNSD-om će u Narodnu skupštinu i dva Petrovićeva poslanika iz Doboja. 

"Dva narodna poslanika koji su uz Obrena Petrovićča u NSRS, takođe će pristupiti klubu poslanika SNSD u NSRS. Bilo je riječi i o vanrednim lokalnim izborima za gradonačelnika Doboja, gdje ćemo imati zajedničkog kandidata koji će, uvjereni smo osvojiti ubjedljivu pobjedu i biti novi gradonačelnik Doboja", rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

NDP će u vladajuću većinu, nakon što je, prije nekoliko dana, napustio Savez za pobjedu. Grupa Obrena Petrovića, kojeg je Vukota Govedarica isključio iz SDS-a, već neko vrijeme otvoreno zagovara saradnju sa SNSD-om, i ujedno traži Govedaricinu ostavku. U većinu će i socijalisti, Ujedinjena Srpska, i DNS, doduše ne u kompletnom sastavu, jer Milorad Dodik u koaliciji ne želi tri DNS-ova poslanika. U skupštini će, sad već sasvim sigurno, biti više nego dovoljno glasova za, da se izabere Vlada koju će sastaviti Radovan Višković. Ta Vlada će, vjeruje Milorad Dodik, biti ozvaničena u prvoj sedmici decembra.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина