Porast malignih oboljenja

NATO i ekološki genocid: Ko preživi bombe, čeka ga karcinom

  • 06.04.2019. 19:13

Posljedice osiromašenog uranijuma i drugih opasnih materija koje je koristio NATO na svojoj koži osjetio je Željko Samardžić. Tri različite vrste raka su mu ustanovljene, a na nuklearnom institutu u Vinči potvrđeno je da su uzrok desetine bombi koje su padale u njegovoj blizini 1995. 

“Ja sam tri karcinoma operisao za kratak period, dvije godine je trajala ta borba, zahvaljujući doktorima i medicini, i psihi ostao sam živ. Petorica koja su bila sa mnom tu noć su umrli, karcinom debelog crijeva, karcinom pluća", kaže Samardžić.

Njegovo zdravstveno stanje pratio je ratni ljekar doktor Slavko Ždrale koji je među prvima posumnjao zašto se broj malignih oboljenja znatno povećao od 1996.godine. O tome je danas govorio i na okruglom stolu u Istočnom Sarajevu. 

“Jedan od mogućih uzroka tih pojava bolesti i nagloga porasta bolesti malignoma smatramo da je taj osiromašeni uranijum jedan od agenasa koji dovodi do ovih oboljenja“, kaže Slavko Ždrale, ratni doktor.

Srbija i Srpska naučno će se pozabaviti posljedicama NATO bombardovanja koje su i dalje vidljive. Vlada Srbije formirala je međuresorno koordinaciono tijelo koje će se baviti ugroženim područijima. Tu su i oni djelovi koji su pripadali Srbima do Dejtona, kao što je područje opštine Hadžići. 

“Iz Hadžića je oko četiri i po hiljade otišlo organizovano u Bratunac, a onda je tamo nastavljena golgota tog stanovništva, nastavljeno je umiranje", kaže Nedeljko Zelenović, ratni novinar iz Hadžića.

“Srbi su dobili veliku dozu uranijuma u kratkom vremenu trajanja, ja ne znam da su Hadžići očišćeni, kao što je to uradila naša vojska na jugu Srbije oko Vranja i na onim mjestima gdje smo znali da su gađali osiromašenim uranijumom, ne znam da su Hadžići očišćeni i ja ne znam šta se sad dešava sa Bošnjacima koji tu žive”, kaže Danica Grujičić, član Komisije za istraživanje posljedica NATO bombardovanja u Srbiji.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović pisao je i govorio o tome da su članice NATO-a znale kakve će biti posljedice bombardovanja. Vrijeme je, kaže, došlo da istina izađe na vidjelo. 
 
“Oni će morati da prihvate prvo činjenicu da su izvršili agresivne napade, prvo na RS, a onda na SR Jugoslaviju i da su tom prilikom upotrebljavali oružja koja su suprotna međunarodnom ratnom pravu", kaže Vladislav Jovanović, bivši ambasador Jugoslavije.

Svijetski stručnjaci koji su obišli bombardovana mjesta u Srbiji i Republici Srpskoj složili su se da je tu počinjen ekološki genocid. Upravo to hoće sa sručne strane da dokažu i srpski eksperti koji će sve dobro proučiti I dokumentovati, kako bi se znalo i koliko će godina RS i Srbija imati posljedica od NATO bombi.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)