Sonja Davidović

Natalitet i ostanak mladih su prioriteti Srpske

15:46, 19.07.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović poručila je da su podsticaj rađanju i ostanak mladih ljudi prioriteti Srpske i da treba snažno podržati svaki projekat koji se odnosi na pomoć mladima i povećanje nataliteta. 

Najava Srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika o projektu da se svakom bračnom paru dodjeljuje kredit od 30.000 maraka, te da im se po trećina otpisuje na svako zajedničko dijete, jedan je od koraka u tom pravcu i svakako zaslužuje podršku i institucija i društva u cjelini, istakla je Davidovićeva. 

"Savjet za demografsku politiku, zajedno sa Kabinetom predsjednice Republike, će svim svojim kapacitetima uzeti učešće i dati doprinos u realizaciji prijedloga Predsjedavajućeg predsjedništva BiH Milorada Dodika za stimulaciju mladih da ostanu da žive i rade u Republici Srpskoj. Ovo je takođe potvrda da se o stimulaciji povećanja nataliteta i ostanku mladih vodi računa na svim nivoima i uvjerena sam da na taj način možemo adekvatno da odgovorimo na realan problem sa kojim se suočava ne samo Republika Srpska, nego i sve zemlje u regionu. Pored ovog, Ministarstvo porodice omladine i sporta će nastaviti sa realizacijom postojećih projekata i planiranjem novih mjera, ali ovo je svakako veliki korak naprijed i zaslužuje punu podršku Vlade, republičkih institucija i lokalnih zajednica," poručila je Davidovićeva. 

Vlada Republike Srpske je, ističe Davidovićeva, demografiju i populacionu politiku odredila kao primarni nacionalni i politički cilj i već preduzela značajne aktivnosti na planiranju seta mjera populacione politike koje bi imale za cilj poboljšanje demografske slike u Republici Srpskoj.