Srebrenka Golić 

Nastavak saradnje sa UN na projektima o klimatskim promjenama

22:03, 16.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izrazila je očekivanje da će nova organizacija u okviru UN agencija u BiH doprinijeti bržoj realizaciji ideja i projekata i istakla da je UNDP najpouzdaniji partner Ministarstva, posebno kada je riječ o projektima o prevenciji i prilagođavanju na klimatske promjene.

Golićeva je danas primila novoimenovanog rezidentnog predstavnika UNDP Stelijanu Nederu i obavijestila je da se predano radi na izradi četvrtog nacionalnog izvještaja u skladu sa Okvirnom konvencijom UN o klimatskim promjenama.

Ona je istakla da je Ministarstvo, kao nadležna institucija za sprovođenje ove konvencije za BiH, veoma angažovano kako bi sve obaveze bile blagovremeno ispunjene.

Golićeva je rekla da je zbog nerazumijevanja razmjera problema klimatskih promjena, ne samo od najšire javnosti, nego i od institucija, neophodno još više raditi na podizanju svijesti javnosti i odgovornosti svakog pojedinca, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Nedera je u nastupnoj posjeti potvrdila da UNDP ostaje posvećen saradnji sa Ministarstvom u oblastima zaštite životne sredine i klimatskih promjena i najavila da će prilikom predstojećeg planiranja za period 2020-2025. biti primijenjivana nova rješenja koja se odnose na mnogo veći stepen digitalizacije i veću diverzifikaciju partnera u relizaciji projekata.

Sagovornice su izrazile očekivanje da će projekat adaptacije na klimatske promjene (GCF CCA), na kojem zajednički rade Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske i UNDP BiH, a koji je od Regionalne kancelarije UNDP za jugoistočnu Evropu dobio prioritetan status, u posljednjem kvartalu ove godine biti upućen Zelenom klimatskom fondu radi dobijanja bespovratnih sredstava.

"Budući da je poljoprivreda najranjiviji sektor kada je riječ o klimatskim promjenama, ovaj projekat se odnosi na adaptaciju na klimatske promjene u ovoj oblasti," navedeno je u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i šef Kancelarije UNDP u Banjaluci Goran Vukmir i projekt-menadžer u banjalučkoj kancelariji UNDP Raduška Cupać, te pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Svjetlana Radusin.