Internet nastava

Nastava na daljinu u Srpskoj: Đacima predaju iz dnevnog boravka

  • 08.04.2020. 19:39

Ovako već treću sedmicu predaje Miroslav Vulić, profesor biologije u banjalučkoj Gimnaziji. Internet nastava mu je omogućila da iskoristi i svoju kreativnost i crtački talenat. Snima video klipove sa lekcijama, koje postavlja i na svoj jutjub kanal. A svojih 280 đaka, kojima predaje u Gimnaziji, uz pomoć internet platforme podjelio je u virtuelne grupe i učionice. Tu cijeloj priči nije kraj - profesor ubacuje i pdf materijal namjenski napravljen za đake, daje instrukcije o određenim zadacima, upućuje ih na gradivo u knjizi gdje mogu pronaći više detalja. Onda đaci šalju odgovore o naučenom gradivu.

"Vrlo je jednostavan način dostave, koristeći tu aplikaciju koja se može instalirati na android telefone., slikanjem stranice u svesci dobijaju fotografiju koju meni proslijede, ja na toj aplikaciji mogu da je ocijenim, podjelim komentare. Jeste napronije zato što smo mi navilki na tu neku uživo  komunikaciju, ovaj način nas prisiljava da smo stalno u kući, javlja se ta anksioznost malo  nedostatak žive riječi, pogleda, prenos. Ovako cijeli dan komuniciram sa laptopom, telefonom, šta je tu je", izjavio je Miroslav Vulić, profesor biologije u banjalučkoj Gimnaziji.

Miroslavovog kolegu iz gimnazije, Danila Kovača, profesora istorije, vanredno stanje vratilo je u Trebinje. Sa svojim učenicima komunicira putem vibera, mejlova, Kaže on line nastava ima i svojih prednosti - učenici imaju više slobode da daju svoje viđenje o gradivu, u odgovore mogu da ugrade i svoja lična iskustva, te su lišeni  prilike da odgovore bukvlno prepisuju jedni od drugih. 

"Rekao bih da smo mi nastavnici pod velikim pristiskom tokom ovog perioda zbog toga što tokom svake sedmice dobijemo nekoliko stotina radova, svaki od njih treba da ispravimo, prokomentarišemo  i da vodimo evidenciju o učeničkim radovima kako bismo ih na kraju adekvatno ocijenili. Milim da to za sada ide dobro", rekao je Danilo Kovač, profesor istorije u banjalučkoj Gimnaziji.

I u Ministarstvu prosvjete su zadovoljni kako stvari funkcionišu na terenu. Početne poteškoće poput nedostatka računara, android telefona, slabog interneta su prevaziđene. Sada je glavni zadatak - kako sprovesti ocijenjivanje. 

"Ministarstvo u ovom momentu razmišlja koji su to modeli, na koji način će se pratiti, vrednovati i ocjenjivati  nastava na daljinu iz razloga da budemo spremni za sve sitaucije koje nam bude diktiralo vanredno stanje u RS", kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Najveće pouke izvučene iz nastave na daljinu do sada su veća angažovanost učenika, korišćenje novih tehnologija u obrazovnom procesu, nastava se održava u kontinuitetu, kaže ministar prosvjete.  Trenutno, u vanrednom stanju, kaže Trivićeva, najvažnije je mentalno zdravlje đaka, a onda će i ocijenjivanje doći na red.