Banjaluka

Narodni poslanici sutra o proglašenju vanrednog stanja

  • 27.03.2020. 19:18

Narodna skupština razmatraće sutra u podne prijedlog Vlade o uvođenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj.

Posebna sjednica biće održana u Banskom dvoru u Banjaluci, kako bi bile ispoštovane mjere o udaljenosti poslanika. Sjednica će biti zatvorena za javnost. Gosti se, zbog efikasnijeg rada, neće obraćati. Te je odluke danas donio skupštinski Kolegijum. 

"Očekujem da sutrašnja skupština prođe sa mnogo razumijevanja i svih učesnika i svih onih koji će to da prate obzirom na okolnosti u kojima održavamo, a zbog funkcionisanja sistema dalje i praćenja ove ukupne situacije bilo je neophodno da se to održi baš u ovo vrijeme", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Vanredno stanje, doprinijeće operativnijem radu institucija, poručio je juče srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Srpska je, kaže, sa uvođenjem mjera počela na vrijeme i ovo je naredni korak. Upravo je o tome danas sa predsjednikom Vlade i gradonačelnikom Banjaluke razgovarala predsjednica Željka Cvijanović. Uvođenje vanrednog stanja će, zaključili su, olakšati suočavanje sa svim novonastalim izazovima, kako zdravstvenim, tako i ekonomskim. Pojasnio je to i ministar poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva Srpske, Boris Pašalić, gostujući u Replici ATV-a.

"Mi imamo Zakone koji govore kako da se ponašamo u uslovima prirodnih nesreća kao što su zemljotresi ili poplave ili požari i tada obično angažujete i mobilišete stanovništvo da ide na teren i rješava te probleme. Ovdje imamo potpuno suprotnu situaciju. Da moramo da imobilišemo stanovništvo, da ga ostavimo u kućama da bismo zaštitili živote, a istovremeno da rješavamo probleme u društvu i zbog toga nam je potrebna ta atmosfera gdje Vlada može brzo donositi odluke i provoditi ih na terenu", istakao je Boris Pašalić, ministar poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva Srpske.

Pašalić kaže da ipak nisu tačne informacije koje kruže u društvu da će vanredno stanje značiti apsolutni karantin i potpuno zatvaranje radnji. Restriktivnije mjere rezultat su neodgovornosti pojedinaca, koji se ne pridržavaju preporuka. Kaže to za ATV šef tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba, Nenad Stevandić. Poručuje da se ne smije dozvoliti da takve osobe ugroze ostatak društva.

"Mnogo restriktivnije mjere i ozbiljnije kažnjavanje. Ja ću sad biti malo grub ali da kažem, 86 osoba u Srskoj je prekršilo nadzor. Ako imamo po podacima SZO da jedna osoba koja se ponaša u skladu sa epidemiološkim mjeramam može dnevno da zarazi do 2,7 osoba. Znači njih 86 bi moglo da zarazi više ljudi nego što je sad zaraženo u Republici Srpskoj", naglasio je Nenad Stevandić, šef tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba.

U Srpskoj je trenutno na snazi vanredna situacija. Prije deset dana ju je proglasila Vlada Srpske, na zahtjev najviših zvaničnika.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм