Banjaluka

Narodni poslanici razmotrili Uredbe sa zakonskom snagom

  • 22.05.2020. 19:05

Zloupotreba u donošenju Uredbi sa zakonskom snagom tokom vanrednog stanja, nije bilo. Podvukla je to poslanicima u završnoj riječi predsjednica Željka Cvijanović.

Bilo je potrebe da se određene oblasti regulišu, kako bi se spriječilo širenje virusa i ublažile posljedice pandemije po ekonomiju Srpske, kaže Cvijanovićeva, i dodaje da su joj od velike pomoći u tom procesu bili srpski član Predsjedništva i predsjednik Vlade. 

Na optužbe opozicije da je proglašenje vanrednog stanja bilo neustavno, odgovara da su institucije i obvaj put radile u okviru Ustava i Zakona.

I tokom današnje rasprave o Uredbama, među poslanicima, uglavnom opozicionim ponovo su se čule već poznate floskule. Najviše im, između ostalog, smeta što je policija tokom trajanja policijskog časa, radila svoj posao. 

Smetalo im je i što Narodna skupština nije zasijedala, iako je nekoliko puta ponovljeno zašto uslova za tako nešto nije bilo. Kao po običaju, opozicionari su ponovo rasprvaljali o stvarima koje nisu na dnevnom redu, pa tako i o Uredbi o zabrani izazivanja panike i nereda, koja je davno povučena. 

Šef SNSD-ovog kluba podsjeća da je u Srpskoj svako mogao da kaže šta misli, i to bez sankcija, ali da je bilo vijesti koje su uznemirile javnost i otežale borbu protiv virusa.

Manu su opozicinari našli i Uredbama koje su se odnosile na ekonomiju. Pojedini tvrde da iz mjera pomoći nije trebalo izostaviti realni sektor, iako je za pomoć upravo realnom sektoru, osnovan čak i poseban Kompnezacioni fond, a olakšice su stigle i iz IRB-a.

Opozicionim poslanicima ni trećeg dana posebne sjednice nije bilo strano potezanje priča koje sa vanrednim stanjem, Uredbama predsjednice i virusom korona uopšte, nisu imale nikakve veze. 

Jedna takva odnosila se na to ko je od koga veći patriota. Jasan odgovor im je stigao iz kluba SNSD. Igor Žunić najavio je da će ta stranka tražiti održavanje posebne sjednice, na kojoj će se poslanici baviti isključivo Rezolucijom o poštovanju žrtava fašizma. Podrškom toj Rezoluciji, u kojoj se ne spominje stradanje Srba od ustaša, su se, kaže Žunić, PDP i SDS ponovo dodvoravali Sarajevu, pa će Narodna skupština Srpske o tome dati svoj sud. 

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)