Republika Srpska

Narodni poslanici raspravljali o većim platama zaposlenih u prosvjeti

  • 29.01.2019. 19:35

Narodni poslanici danas su uglavnom bili saglasni kad je u pitanju povećanje plata zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj. 

O prijedlogu zakona nije se dugo raspravljalo, a poslanici su podržali povećanje platnih koeficijenata za sve nastavnike i ostale raspoređene na radnim mjestima sa visokom stručnom spremom. Za plate u obrazovanju, uz dodatno povećanje od 8 odsto, Vlada Srpske iz budžeta za 2019. godinu, izdvojiće 270 miliona maraka. 

"Ono što hoćemo da kažemo jeste da se nakon potpisivanja memoranduma sa savezom sindikata u decembru mjesecu 2017 godine zapravo odnosi na izjednačavanje plata i gdje je u koracima tog povećanja definisano da u 2019. godini se ide sa povećanjem za nastavnike odnosno za visoku stručnu spremu upravo zbog velike razlike u platnim koeficijentima", kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture i Vladi Republike Srpske.

Da plate u prosvjeti moraju biti veće, složila se i pozicija i opozicija. Ipak, bilo je i primjedbi na to što Zakonom nije predviđeno povećanje plata i za zaposlene sa srednjom stručnom spremom. SDS-ov Davor Šešić poručio je da bi pod lupu morale i diplome učitelja i nastavnika.

"Slažem se da treba da se učini dostojanstvenim ova struka i da se trebaju ljudi motivisati. Ali takođe mislim da se trebaju provjeriti diplome u osnovnim i srednjim školama jer znamo da ima tu dosta sumnjivih diploma. Da se sve više roditelja žale na način kako, pogotovo u osnovnim školama nastavnici i učitelji vode djecu", kaže Davor Šešić, poslanik SDS-a.

"U onom trenutku kada se stvore uslovi za ovo nenastavno osobolje bez obzira da li se radi o srednjoj stručnoj spremi ili o ovim nekvalifikovanim radnicima da se i za njih izvrši korekcija u smislu povećanja plate", kaže poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dragoslav Kabić.

Poslanici su raspravljali i o većim platama profesora i nastavnika u visokobrazovnim ustanovama, na prijedlog Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

"Ovim zakonom se predlaže povećanje platnih koeficijenata za sve nastavnike, saradnike i ostale zaposlene raspoređene na radna mjesta sa visokom stručnom spremom u javnim visokoškolskim ustanovama i javnim ustanova studentskog standarda. A s ciljem izjednačavanja plata sa zaposlenim sa Viskom stručnom spremom u oblasti visokog obrazovanja a zaposlenih u drugim oblastima javne uprave", kaže ministar Srđan Rajčević. 

Veće plate, zajedno sa faktorima kao što su radni uslovi,  napredovanje u karijeri i mogućnosti za stručno usavršavanje, kaže Rajčević, igraju značajnu ulogu u motivaciji zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)