Izvještaj za prošlu godinu

Narodni poslanici raspravljali o radu policije

  • 04.07.2019. 19:04

O tome šta je radila policija Republike Srpske u prethodnoj godini, diskutovalo se danas u Narodnoj skupštini. 

Brojke Ministarstva unutrašnjih poslova govore da je u prošloj godini bilo manje krivičnih djela opšteg kriminaliteta i imovinskih krivičnih djela, u odnosu na 2017. godinu, ali je zato bila veća rasvijetljenost po nepoznatom izvršiocu.

Policija je pratila interesantne pojave i događaje, radila na suzbijanju terorizma i borila se protiv migrantske krize, navodi se u izvještaju MUPa Republike Srpske za poršlu godinu. Sve to radila je uz brojne pritiske, kaže narodni poslanik Srđan Mazalica. 

"Ono što se konstantno pokušava, sa obzirom da je Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija, poslije Srpske pravoslavne crkve prema istraživanjima uživa najveći ugled u narodu. Da se jedan od stubova Republike Srpske, a to je Ministarstvo unutrašnjih poslova, policija, da se derogira. A umanjući odgovornost ostalih, Tužilaštva, Sipe, policijskih agencija na novou BiH, Ministarstva bezbjednosti BiH. Policija je sve to radila uz brojne pritiske koje je imala", kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS. 

Policija je radila i u lošim materijalnim uslovima, saglasni su i vlast i opozicija. Neki su i mišljenja da bi policja trebalo da ima i veća ovlašćenja. 

"Nedopustivo je da policajac radi za 700, 800 maraka. Prije svega policajac treba da bude uvijek uredno podšišan, da bude uredno okupan, da nosi dobru odjeću na sebi, da vozi zdravo auto, da vozi registrovano auto, a znate da nije takva situacija",izjavio je Miladin Stanić,šef Kluba poslanika SDS-a. 

"Policiji moramo dati daleko veća ovlašćenja. Kako? Ja poznajem na direktan ili indirektan način uslove policije. Kako da im damo daleko veća ovlašćenja ako im ne damo veće plate, ako im ne damo bolje automobile, ako im ne damo bolje uniforme, ako im ne damo bolje osposobljavanje, kako bi ti ljudi mogli da se uhvate u koštac sa svim problemima", rekao je Radovan Vuković, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Poslanici opozicije imali su zamjerke i na manji broj policijskih službenika, kao i na nedovoljno stranica u izvještaju posvećenih privrednom kriminalu. Poslanici vlasti, obratili su pažnju i na prethodne godine, i zaključili da se iz godine u godinu smanjuje broj krivičnih djela. Rezultatima iz prošle godine, zadovoljan je i direktor Policije Republike Srpske. 

"Mislim da je policija  u prošloj godini ostvarila dobre rezultate u svom radu, da je profesionalno i odgovorno radila svoj posao, bez obzira na mnoge pritiske koje je imala prošle godine u svom radu. Od izmišljenih afera, paraobavještajnih i parapolicijskih formacija, izmišljenih afera kad je u pitanju odlazak djece na obuku u Rusiju i sve, sve drugo što nas je zateklo u toku 2018. godine", naveo je Darko Ćulum,direktor policije RS.  

Opozicija je bila oštrija  kad se na dnevnom redu našao Izvještaj komisije za koncesije Republike Srpske. Nisu štedjeli  riječi, pa je i diskusija potrajala. Usvojeno je nekoliko strategija i zakona, među kojima su Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakon o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima. 

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок