Narodna skupština usvojila poreske olakšice za privrednike

  • 30.03.2021. 19:21

Privrednici u Republici Srpskoj mogu da odgode plaćanje poreza na dobit i dohadak sve do kraja juna ove godine. Tu olakšicu, na prijedlog Ministarstva finansija, usvojila je Narodna skupština Republike Srpske.

"Cilj Vlade kako ga ja vidim, je u ovim izmjenama zakona da pomogne privrednim subjektima da u uslovima trenutne otežane aktivnosti planiraju svoje novčane tokove uvažavajući ponuđene olakšice", kaže Željka Stojčić, potpredsjednik NSRS.

"Mi iz kluba SDS podržavamo jedan dio ove odluke i čak kad su odluke pozitivne mi se ne protivimo ni hitnosti donošenja takve odluke", kaže Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

Po hitnom postupku, poslanici su izglasali i Zakon o izmjeni Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske koji omogućava jasnije pojašnjenje procedura zaduživanja Srpske. Izmjene su, poručuju iz Vlade, samo tehničke.

"U našem članu 17 ovog zakona, ovi međunarodni investitori procijenili su da nije baš precizirano vezano za ovo investiciono zaduženje, pa smo mi ovdje kreirali ovaj stav 3 u članu 17. Koji kaže: Narodna skupština donosi odluku o odobravanju kapitalnih investicija kao i o maksimalnom iznosu zaduženja za finansiranje te investicije", kaže Zora Vidović, ministar finansija u Vladi Republike Srpske.

Nešto drugačija pravila i za notare, odredio je Zakon o natarskoj služni. Poboljšane su odredbe za disciplinsku odgovornost, ali je pojacan i nadozor nad radom notara. Amandmanom SNSD-a, notari mogu da rade do 68. godine.

"Ako može sudija, i ako mogu notari u Federaciji BiH i u Brčko Distriktu čak i u Njemačkoj odakle je ovo i krenulo da rade do 70 godina. Hajdemo onda da nađemo neku matematičku sredinu", kaže Nataša Radulović, poslanik SNSD-a u NSRS.

Sa jednim poslanikom manje, današnju sjednicu ispratili su u klubu DNS-a. Slavko Gligorić od danas je samostalni poslanik.

"Razlog mog izlaska iz Demokratskog narodnog saveza jeste neslaganje sa predsjednikom Dmeokratskog narodnog saveza i njegovim nastupom prema meni i prema određenim mojim idejama, odnosno prijedlozima kako ići u dalju budućnost i u promjene", kaže Slavko Gligorić, samostalni poslanik u NSRS.

Bivše poslaničke kolege Slavka Gligorića tvrde da je Klub napusti zato što je shvatio da će zbog loših izbornih rezultata u Doboju biti zamijenjen. Gligorić je, podjsećamo, već duže nezadovoljan radom rukovodstva stranke.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.