Banjaluka

Narodna skupština Srpske odbacila Rezoluciju PD PS BiH, doneseno 20 zaključaka

  • 02.06.2020. 19:16

Narodna skupština odbacila je Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Doneseno je 20 zaključaka.

Riječ je o sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridruživanju revizionističkim snagama kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjestkom ratu, navodi se u zaključcima. 

"Neprihvatljiv je sam naziv Rezolucije jer kvalifikuje fašistike režime i pokrete kao agresre a ne NDH koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba

Nepojmiva je konstatacija da je stradao značajan broj žrtava iz BiH, BiH tada nije ni postojala, a žrtve su bili Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti

Narodna skupština poziva sve u BiH da istorijske činjenice uvažavaju 

Srpski narod je bio nosilac antifašističke borbe, a Narodna skupština ima dužnost da čuva sjećanje na žrtve srpskog naroda", stoji između ostalog u usvojenim zaključcima. 

Konstatovano je da rezolucija ne odgovara istorijskim činjenicama i da se ne može primjenjivati u Republici Srpskoj. Parlament, takođe, ne podržava i odbacuje bilo kakve manifestacije kojima se glorifikuju fašisti, a proslave poput Blajburga su neprihvatljive. Prvi čovjek parlamenta poručuje da je posebno značajan dio u kome se traži da Vlada predloži nacrt zakona o događajima o kojima je bilo riječi i da se na to stavi tačka. Da su lažni podaci jasno je svakome ko se iole bavi javnim poslom ili politikom, kaže Nedeljko Čubrilović.

"Primjer revizionizma koji se ne može sa naše strane prihvatiti na taj način i prisustvo lažne simetrije koja je evidentna za svakoga onoga ko se bavi javnim poslom i ko je u političkom životu", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Opozcija, čiji su parlamentarci glasali za usvajanje u Predstavničkom domu, nije učestvovala u prihvatanju zaključaka. Salu su napustili. Danas poručuju da su zaključci Parlamenta Srpske su pozorišna predstava i da nemaju nikakvu težinu. 

"Sva suština prethodne sjednice, ono što se dešavalo juče, je da su oni htjeli nešto nadodati, u tu Rezoluciju, da proizvedu misli koje ne postoje tamo, da proizvedu riječi i rečenice onako kako njima odgovara", istakao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a.

Zaključcima se predviđa i da se stane u kraj neistinama o dokumentaciji iz Jasenovca, na čemu se i zasnivala jučerašnja rasprava opozicije. Zato će biti formirana parlamentarna delegacija koja će posjetiti Muzej Holokausta u Vašingtonu i uvjeriti se u stanje dijela jasenovačke građe koja se tamo nalazi. Zaključkom je potvrđeno i da se jasenovačka građa nalazi u Arhivu Republike Srpske u savremenoj tehničkoj obradi i da je dostupna javnosti.
 

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана