Nedeljko Čubrilović za ATV

Narodna skupština Srpske - jedna od najefikasnijih u regionu

  • 23.12.2020. 21:00

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je zadovoljan radom parlamenta u ovoj godini, te ocijenio da je ova zakonodavna institucija jedna od najefikasnijih u regionu.

"Sve svoje obaveze smo odradili na vrijeme, te praktično nemamo teme koju nismo obradili, izuzev jednog ili dva izvještaja koji stoje i mogu da čekaju", rekao je Čubrilović.

On je napomenuo da postoje odstupanja od samog programa rada, jer Narodna skupština veći dio godine radi u otežanim uslovima zbog pandemije virusa korona.

"Uprkos tome, usvojili smo najveći broj zakonskih rješenja i sva akta, te razmatrali većinu izvještaja i to je ono što je bila naša obaveza", rekao je Čubrilović za ATV.

Govoreći o planu rada parlamenta za narednu godinu, on je naveo da je u trenutnim okolnostima teško predvidjeti tačan plan, ali da je bitno da se uradi veći dio planiranog.

"Imamo mnoga ograničenja za planiranje poslova, prije svega kada je riječ o izvršenju budžeta, o investicijama, te je sve to vezano za donošenje odgovarajućih akata za realizaciju toga. Treba pričekati da se vidi kako će praznični dani proći i kakve će posljedice biti", rekao je Čubrilović.

Govoreći o posljednjem skupštinskom zasjedanju i raspravi o budžetu i Programu ekonomskih reformi, Čubrilović je rekao da su se pojedini poslanici ponašali kao da su još u predizbornoj kampanji i da su se tako odnosili i prema ovim važnim dokumentima.

On smatra da su neosnovane primjedbe opozicije da je prijedlog budžeta razmatran po hitnom postupku, bez nacrta i javne rasprave, jer su održane stručne rasprave sa socijalnim partnerima, a dokumenti su pripremljeni uz svu neophodnu proceduru za tako važne dokumente.

Govoreći o izmjenama Poslovnika, koje su stupile na snagu ove godine, Čubrilović je rekao da je to doprinijelo da se manje vremena troši na bespotrebne stvari, kao što su replike i beskonačno trajanje povrede poslovnika.

On je naveo da je na današnjem sastanku sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem bilo riječi o važećim dokumentima donesenim između dva parlamenta, te istakao da će biti nastavljen rad putem komisija, kao i da će prvi zajednički sastanak komisija biti održan u prvom kvartalu naredne godine.

"Dačić je istakao da će Srbija učiniti sve što može da pomogne Republici Srpskoj i BiH, te da će srpski narod imati podršku sve dok je ona neophodna", rekao je Čubrilović.

On je napomenuo da su vremena takva da Republika Srpska mora da se osloni na tu podršku, jer su prisutni pritisci sa svih strana, te da se oni najkonkretnije osjete u nastupu Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ prema Vladi Srpske i uslovima koji su postavljeni.

Čubrilović je istakao značaj dobre komunikacije rukovodstva Srpske sa predsjedavajućim i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koja doprinosi boljim odnosima u BiH, ali i pozicioniranju Srpske.

"Dodik želi da rukovodstvo Republike Srpske prisustvuje svim važnim događajima koji bi doprinijeli boljoj vidljivosti Srpske na političkoj sceni, ne samo u BiH, nego i u međunarodnim razmjerama", naveo je Čubrilović.

On kaže da je svakodnevno informisan o Dodikovom zdravstvenom stanju, od kada je primljen na Univerzitetski klinički centar /UKC/ Srpske i od kada je ustanovljeno da je pozitivan na virus korona.

"NJegovo zdravstveno stanje je takvo da ne treba da zabrinjava, ali ne treba se ni prepustiti slučaju, naročito što je riječ o bolesti koja je nepredvidiva, te za dva sata možete da imate potpuno drugačiju sliku od one koju imate sada", rekao je Čubrilović.

On kaže da je siguran da će ljekari UKC-a učiniti sve kako bi Dodik brzo prevazišao zdravstvenu krizu u kojoj se našao posljednjih dana.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv pandemije virusa korona, Čubrilović je rekao da je Vlada Republike Srpske u prethodnom periodu pokazala ozbiljnost u odnosu prema epidemiji.

"Urađeno je sve kako bi se minimizirao uticaj ove bolesti, a naši ljekari su zaista pravi heroji u cjelokupnoj borbi. Građani treba da shvate ozbiljnost situacije i da poštuju epidemiološke mjere, kako bismo medicinskim radnicima omogućili da i oni predahnu od ovog teškog stanja", rekao je Čubrilović.

On je napomenuo da je to bolest koja ne bira, te izrazio žaljenje što je bitku sa virusom korona izgubio i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Govoreći o razgovoru ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova sa rukovodstvom Republike Srpske, Čubrilović je rekao da se na sastanku osjetio prijateljski ton ljudi koji se međusobno uvažavaju.

"Lavrov nije nijednom riječju pomenuo nešto što bi nagovijestilo da je to protiv nekog ovdje", rekao je Čubrilović.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)