Narodna skupština poziva vlast u CG da prestanu sa pokušajima nasilnog otimanja crkava

  • 23.06.2020. 18:52

Narodna skupština poziva vlasti u Crnoj Gori da prestanu sa pokušajima nasilnog otimanja crkava, manastira i imovine SPC u Crnoj Gori i sa protjerivanjem sveštenstva i monaštva, jedinstvene su poruke narodnih poslanika pred kojima se danas našla Deklaracija o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve  na slobodno ispovjedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori. 

Ova deklaracija je politički, ljudski i emotivni odgovor Narodne skupštine na brutalni progon sveštenstva i kršenje prava naše SPC, kaže Šef kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić. 

"Ovom deklaracijom mi se ne miješamo u suverenitet međunarodno priznate države Crne Gore, niti nam je to cilj ni ideja. Ali imamo prava da branimo Srpsku pravoslavnu crkvu, da branimo svetinje jer tako branimo ono što jesmo. Episkom Teodosije, kazao je da su naši sveti vladari, epsikopi, patrijarsi znali šta može sačuvati biće našeg naroda, zato je podignuta Studenica, Hilandar, Pećka patrijaršija, Dečani, Ostrog, Cetinjski manastir i mnoge naše svetinje posijane po srpskim zemljama", kaže Igor Žunić, poslanik SNSD-a. 

Na sve što se dešava proteklih nekoliko mjeseci, od usvajanja spornog zakona koji otima imovinu SPC u Crnoj Gori, niko ne  može da ostane ravnodušan. Da je srpskom narodu  potrebna zaštita, saglasni su i opozicionari koji poručuju da će podržati deklaraciju. 

"Mi se samim donošenjem deklaracije već miješamo, to je činjenica jer donosimo deklaraciju o dešavanjima u nekoj drugoj zemlji. Ali mi to i treba da uradimo. Ja sam čak pristalica takvog načina djelovanja", kaže Jelena Trivić, poslanik PDP-a.

Liberazicajia tržišta struje, odnosno uklanjanje barijera za obavljanje elektroenergetskih djelatnosti, zaštita kupaca električne energije, prava i obaveze učesnika na tržištu, našli su se na dnevnom redu sjednice parlamenta. 

Prijedlog zakona o elektirčnoj energiji otvara vrata novim privrednim subjektima i povećava konkurentnos distributera struje. Sve to, kažu iz MInistarstva energetike moglo bi da se odrazi i na javne prihode Republike Srpske. Uvaženi su i ranije prijedlozi koji štite socijalne kategorije stanovništva. 

"Cijeneći sugestije sa održanih javnih rasprava i prijedloge narodnih poslanika u toku same diskusije o nacrtu zakona Ministarstvo je uz konsultaciej sa drugim nadležnim ministarstvima u prijedlog zakona uvelo kategoriju energetiski zaštićenog kupca. Ova kategorija se odnosi na kupca iz kategorije domaćinstvo koje je socijalno ugroženo i potrošač ili domaćinstvo čijem članu zbog zdravstvenog stanja  obustavom isporuk elektirčne energije može biti ugrožen život ili zdravlje", kaže Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske. 

U NDP-u su imali  prijedloge amndmana, uz poruku da je domaće tržite prioritet. 

"Ovaj član 66 je trebalo dopuniti u stavu jedan da s ejasno kaže, uz saglasnost teritorijalnog distributera a da se u stavu dva ovog istog člana umjesto riječi sistema preda, kaže ponudi na korištenje svoje elek.troenergetske objekte. Odnosno da ponudi praktično distribuciji, distributivnom preduzeću koje se nalazi na tom području", kaže Dragan Čavić, poslanik NDP-a.

Zakonom o električnoj energiji uređuju se nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, način funkiconisanja i razvoja tržišta električne energije, nadzor nad tržištem i druga pitanja značajna za razvoj elektroenergetiske oblasti.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)