Banjaluka

Narodna skupština o Prijedlogu programa ekonomskih reformi

  • 16.12.2020. 19:19

Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period od 2021. do 2023. našao se pred poslanicima. Predviđa oporavak privrednog rasta po stopama 2,6 te 3,2 odsto respektivno, rekao je premijer Radovan Višković.

U tom periodu će kaže biti nastavljena inicijativa i reformski procesi koji su započeti u prethodnom vremenu. Strukturne mjere, se kaže, odnose se na reformu tržišta energije i transporta, reformu tržišta električne energije, poljoprivredu, industriju i usluge, unapređenje konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

U tom periodu će kaže premijer, Vlada nastaviti sa sprovođenjem reformi u oblasti tržišta energije i transporta, uključujući restrukturisanje "Željeznica Republike Srpske". Kako kaže važno je što je dokumentu stigla podrška i od socijalnih partnera. Podsjetio je premijer i šta je to sve već urađeno bez obzira na period pandemije. 

Riječ je o dokumentu koji usvajamo u teško predvidivim uslovima, poruka je poslovne zajednice. Ipak, smatraju da je riječ o kvalitetno sačinjenom dokumentu. Potrebno je kažu da se radi na tehnološkom razvoju privrede kako bi postojeći problemi bili prevaziđeni.

Opoziciji nije bilo po volji to što se predstavnici Vlade o programu ekonomskih reformi nisu sa njima konsultivali iako je poznato da su do sada bilo kakve konsultacije odbijali. Zamjerka je stigla i na sadržaj teksta jer kako kažu prepisan je iz prethodnih godina. Ipak, pohvala je stigla na račun Vlade kada je riječ o povećanju konkurentnosti i produktivnosti privrede kao i povećanju plata. 

Rečeno je i da se radi o dokumentu koji je sačinjen na bazi postojećeg stanja. Ali i da  u takvim uslovima domaća proizvodnja mora biti zaštićena, a prioritet razvoj privrede i unapređenje industrijske proizvodnje.
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.