Opozicija napustila sjednicu

Narodna skupština: Nisu usvojeni zaključci Anketnog odbora

  • 04.07.2018. 19:18

Skupština je počela burno, i to svađom predsjednika Nedeljka Čubrilovića i opozicionih poslanika. Bilo je i nekoliko kraćih pauza, a jednu od njih zatražio je NDP-ov Dragan Čavić.

Pošto su pojedini poslanici čuli da je Tužilaštvo izdalo naredbu o sprovođenju istrage, Čavić je poručio da ne treba da se glasa dok ne dobiju potvrdu. Sa liderom PDP-a, Branislavom Borenovićem, otišao je do Okružnog tužilaštva gdje je, kako je rekao, razgovarao sa glavnim tužiocem Želimirom Lepirom, koji mu je potvrdio da će biti istrage. 

Po povratku u salu, strasti su se malo smirile, ali se opozicija nije dugo zadržala. Zaključci Anketnog odbora nisu usvojeni, pa su napustili zasjedanje.

"Danas je poništen Parlament RS i oni su donijeli odluku da budu, kao parlamentarna većina, vjerovatno uz sugestiju svojih partijskih šefova, saučesnici u prikrivanju istine i pravde", rekao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u NS RS.

Koalicija “Domovina” nije ni ušla u salu na glasanje, a pet poslanika koji su bili prisutni, nisu pritisnuli nijedan taster. Jedan iz vladajuće koalicije, za razliku od ostalih koji su, uglavnom, bili suzdržani, odlučio je da podrži Izvještaj. 

Kaže, iz stranke nije dobio nikakve instrukcije a glasao je samo po savjesti.

"Ja mislim da ovdje treba birati između politike i razuma. Ja sam izabrao ovo drugo. Mislim da je svaki komentar suvišan. O ovakvim temama je teško govoriti. Ja sam imao sličan slučaj u porodici prije 19 godina, i da sam drugačije glasao, ja bih glasao protiv tog dječaka koji je isto smrtno stradao sa 15 godina", kaže Nedeljko Milaković, poslanik Socijalističke partije u NS RS.

Poslanici SNSD-a nisu mogli da podrže zaključke Anketnog odbora jer je odbor, kako su rekli, izašao van svojih ustavnih ovlašćenja i preuzeo ulogu tužilaštva. Mi nemamo sta da krijemo, porucio je Radovan Viskovic, šef Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu Srpske. Podvlači Visković da je kvalifikovanje djela bio posao koji može da uradi samo Tužilaštvo, i da to apsolutno ne znači da je iko protiv istine.  

"Nemaju narodni poslanici nemaju niti zakonsko pravo, nizti ingerencije, niti bilo koje ovlaštenje da izlaze i da kvalifikuju djelo, a pogotovo da kvalifikuju djelo prije Tužilaštva. I samo iz tog razloga nismo mogli podržati jedan takav izvještaj", rekao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u NS RS.

Pošto nije izglasan Izvještaj Anketnog odbora koji je sam Odbor predložio, nije se glasalo ni o prijedlogu Zaključaka vladajuće koalicije. Predsjednik parlamenta porucuje da je danas najviša zakonodavna institucija Republike Srpske sačuvala dignitet i zaštitila Ustav Srpske načinom na koji je glasano o izvještaju Anketnog odbora o stradanju Davida Dragičevića. Danasnjim danom taj odbor prestao je sa radom.

Тагови:
  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм