Lejla Rešić

Narodna skupština može raspustiti Skupštinu opštine Rudo

14:03, 26.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas Srni da Narodna skupština Srpske, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, može raspustiti Skupštinu opštine Rudo, nakon što budu zvanično potvrđeni rezultati referenduma prema kojima Rato Rajak ostaje načelnik opštine.

"Ministarstvo uprave i lokalne samouprave sačekaće zvanični izvještaj Opštinske izborne komisije Rudo i na osnovu njega informisati Vladu o daljim koracima, jer je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da je ovakva situacija jedan od razloga za pokretanje inicijative za raspuštanje lokalnog parlamenta", rekla je Rešićeva.

Ona je navela da će, ukoliko bude potvrđeno da Rajak ostaje načelnik opštine, biti upućena inicijativa za raspuštanje Skupštine opštine Rudo, a konačnu odluku će donijeti Narodna skupština.

"Skupštinu opštine može da raspusti Narodna skupština, odnosno da o sudbini onih koje su birali građani odlučuju oni koji su na isti način izabrani, odnosno narodni poslanici", dodala je Rešićeva.

Stanovnici opštine Rudo su se 23. decembra izjasnili o opozivu načelnika opštine i prema preliminarnim rezultatima Rato Rajak ostaje na ovoj funkciji.