Poslanici odlučili

Narodna skupština i u 10. sazivu sa četiri potpredsjednika

  • 05.12.2018. 19:16

Narodna Skupština Republike Srpske i u ovom sazivu imaće četiri potpredsjednika. Za sto sa Nedeljkom Čubrilovićem sjeli su SDS-ova Sonja Karadžić Jovičević, Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, SNSD-ova Željka Stojičić i Senad Bratić iz koalicije Zajedno za BiH.

Opoziciji se nije svidio broj potpredsjednika, pa se prije glasanja povela žustra rasprava. Najviše im je zasmetao prijedlog Ujedinjene Srpske. Smatraju da će četvrti potpredsjednik naškoditi budžetu.

"Nije auto kluba poslanika nego auto specijalno za potpredsjednika skupštine, vozač specijalno za potpredsjednika skupštine, savjetnik specijalno za potpredsjednika skupštine, sekretar specijalno za potpredsjednika skupštine. Pa kad se to sabere, ne politički nego ekonomski, to može i prijeći 400 hiljada maraka", istakao je Miladin Stanić, SDS.

"Opozicija ako je želela da bude nešto preterano moralna mogla je da ne predloži potpredsjednika iz svog reda jer nigdje ne piše da se mora izabrati potpredsjednik iz reda najveće opozicione stranke, nego je samo data mogućnost isto kao što je data za četiri potpredsednika. Moja naknada kao potpredsjednika je manja od naknade profesionalnih poslanika koji su danas oko toga moralisali", naglasio je Milan Petković, potpredsjednik NSRS iz Ujedinjene Srpske.  

Tokom rasprave, opozicija je često skretala sa teme, pa su ih poslanici vladadujće koalicije podsjećali na polaganje zakletve PDP-ovog Draška Stanivukovića. Zahtjevaju da zakletvu polaže opet jer je tokom izgovaranja teksta zakletve na konstitutivnoj sjednici koristio mobilni telefon. U Stanivukovićevu odbranu stala je njegova partijska koleginica. 

"Otkud vi znate da Drašku u tom momentu nije stigla poruka da mu je baba dobila srčani udar. Toliko mu je policija puta bila pred kućom da mu je baba stalno u predinfarktnom stanju", istakla je Jelena Trivić, PDP.  

"Zaista ne vidim da je vaša baba bitnija od moje babe ili bilo čije babe u Republici Srpskoj. Vi imate pravo da volite svoju babu, ko što sam volio i ja svoju, ali i građani RS, svi imaju babe, svi imaju očeve  i sinove i ne vidim razlog zašto bi vi isticali vašu babu u odnosu na neku tuđu", naglasio je Radovan Višković, SNSD. 

Željak Stojčić, Sonja Karadžić Jovićčević i Senad Bratić dobili su podršku svih poslanika. Njima je to ujedno drugi mandat na pozicijama potpredsjednika Narodne skupštine. 

Poslovnik je izmijenjen prije sedam godina, na inicijativu vladajuće većine. Tada je predviđeno da jedno mjesto potpredsjednika pripadne predstavniku najveće opozicione stranke. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.