Počela rasprava o ekspozeu

Narodna skupština bira novu Vladu Srpske

  • 17.12.2018. 16:45

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon redovne pauze poslaničkom raspravom o ekspozeu mandatara za sastav nove vlade Srpske Radovana Viškovića.

22.50 Poslanik Socijalističke partije Maksim Skoko rekao je večeras da će klub te partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske dati šansu novoj vladi Srpske i podržati ekspoze mandatara Radovana Viškovića u kojem je navedeno da će se prema izazovima ići pravo, odlučno i sa jasnom vizijom.

Poslanik PDP-a Milan Švraka upozorio je da je zdravstvo u Srpskoj u krizi, jer je opterećeno dugovima za poreze i doprinose, kredite i prema dobavljačima. 

"Treba izvršiti analizu da svi postanemo svjesni pravog stanja u zdravstvu i da taj problem rješavamo", rekao je Švraka tokom poslaničke rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o ekspozeu mandatara za sastav nove vlade Srpske Radovana Viškovića. 

Njegov stranački kolega Ljubiša Krunić izrazio je nadu da će mandatar doprinijeti ravnopravnom razvoju istočnog i zapadnog dijela Srpske. 

"Istočni dio je u nepovoljnijem položaju iako tamošnji resursi imaju mnogo veću vrijednost nego oni u zapadnom dijelu", ocijenio je Krunić i dodao da treba voditi više računa o boračkim kategorijama. 

Poslanik SDS-a Zoran Vidić tvrdi da u ekspozeu mandatara nije vidio nijednu konkretnu mjeru za postizanje konkurentnosti privrede, osim želje da se ona poveća.

21.25 Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Ćorić smatra da je veoma važno što mandatar za sastav nove vlade Radovan Višković zna koji su problemi u privredi i spreman je da ih u saradnji sa privrednicima rješava.

"Građani Bijeljine su zadovoljni izborom Viškovića za mandatara. Siguran sam da u Narodnoj skupštini ima dovoljno potencijala da pomognemo Vladi Srpske u radu, a to znači i rješavanju problema", rekao je Ćorić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. 

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Glamočak tvrdi da je iseljavanje stanovništva ogroman problem za Srpsku. 

"Imaćete podršku poslanika opozicije u rješavanju ovog problema. Međutim, neće to biti lak posao, ali ovo društvo mora učiniti sve da bi negativni trendovi bili zaustavljeni", rekao je Glamočak i dodao da posebna pažnja mora biti posvećena razvoju privrede i vladavini prava. 

Mandatar za sastav vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da je nova vlada spremna da se uspješno nosi sa svim izazovima, te da će na njih odgovoriti hrabro i odlučno jer ima jasnu viziju budućeg djelovanja.
 

20.30 Nakon pauze nastavljeno je skupštinsko zasjedanje.

Nakon rasprave poslanici će glasati o izboru vlade i premijera Srpske, nakon čega je planirano polaganje svečane zakletve predsjednika i članova Vlade Srpske. 

Mandatar za sastav vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da je nova vlada spremna da se uspješno nosi sa svim izazovima, te da će na njih odgovoriti hrabro i odlučno jer ima jasnu viziju budućeg djelovanja.

19. 50. Poslanik SNSD-a Denis Šulić izrazio je zadovoljstvo što će Republika Srpska, izborom nove vlade, prva u BiH izabrati i kompletirati sve republičke institucije.

Šulić je rekao da je mandatar za sastav nove vlade Srpske Radovan Višković, između ostalog, iznio pokazatelje prema kojima je zaposleno više od 260.000 ljudi i da taj broj stalno raste, ali da na tome ne treba stati. 

"Ti pokazatelji su dobar osnov da gospodin Višković nastavi krupnijim koracima ka razvoju Srpske", naveo je Šulić tokom poslaničke rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o Viškovićevom ekspozeu. 

On je konstatovao da je u okviru obrazovnog sistema potrebno uvesti više praktičnog rada. 

Poslanik SNSD-a Ranka Perić Romić rekla je da nije tačna opoziciona priča da Srpska tapka u mjestu, jer brojni pokazatelji govore da se polako i sigurno ide naprijed. 

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić pružio je punu podršku budućoj vladi Radovana Viškovića, ističući da je ekspoze odličan. 

"Treba uvesti odgovornost u svim segmentima sistema i društva, disciplinovati određene službe i uvesti adekvatne kazne i nagrade. Potrebno je povećati konkurentnost i produktivnost privrede bez čega nema većih plata i poboljšanja standarda", ocijenio je Vasić. 

Poslanik PDP-a Jelena Trivić rekla je da u ekspozeu ima korisnih i dobrih stvari, ali i upozorila da stanje u brojnim oblastima nije dobro, o čemu govori i podatak da pokrivenost potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu platom trenutno iznosi 44 odsto. 

"To je dokaz o padu životnog standarda", navela je Trivićeva i dodala da Srpska ima problem sa spoljnim dugom zbog podizanja kredita za izgradnju auto-puteva. 

Poslanik PDP-a Dragan Galić rekao je da MUP Srpske treba više da radi na suzbijanju korupcije, zloupotreba službenog položaja i privrednog kriminala, zbog kojih, kako je naveo, Srpska trpi ogromnu štetu. 

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović rekao je da treba raditi na saniranju ogromnih dugova u javnim preduzećima i urediti poresku politiku da bi bilo više stranih investicija. 

"Iskreno se nadam da će mandatar Višković napraviti neki novi kvalitet u odnosu na prethodni period", rekao je Stojanović. 

Na zahtjev Kluba poslanika DNS-a u parlamentu je data polučasovna pauza.

18.40 Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je da je Vlada Željke Cvijanović uradila dobar posao u teškim okolnostima i u tijesnoj skupštinskoj većini, dodajući da će buduća vlada Radovana Viškovića biti vlada kontinuiteta, koja će, uz drugačiju viziju i energiju, nastaviti ono što je uradila prethodna.

Žunić je, tokom poslaničke rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o ekspozeu mandatara za sastav nove vlade Srpske, rekao da je Viškovićev ekspoze dotakao najvažnije stvari, izražavajući zadovoljstvo što je procijenjeno da će BDP u Srpskoj i dalje rasti, kao i da će biti rada na rješavanju demografskih problema. 

Žunić je rekao da je potrebno smanjenje sive ekonomije i jačanje privrede, povećanje plata i zaposlenosti, kao i postizanje održivog zdravstvenog sistema. 

Njegov stranački kolega Miroslav Vujičić rekao je da je važno što postoji kontinuitet vlasti u Srpskoj i u Sarajevu, jer neće biti ranijih opstrukcija sa nivoa zajedničkih institucija BiH. 

"Nadam se da će nova vlada nastaviti putem progresa kojim je krenula prethodna", rekao je Vujičić. 

On je izrazio zadovoljstvo što aktuelni mandatar dolazi iz realnog sektora i istočnog dijela Srpske, koji je time zastupljen na jednoj od najvažnijih i najodgovornijih funkcija u Srpskoj. 

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić rekao je da nema povjerenje u rad buduće vlade, ali da bi volio da ga premijer i ministri razuvjere, i da to bude najbolja vlada. 

On je ponovio da je predloženi program vlade "spisak prelijepih želja", te da je u njemu vidljiva neusklađenost namjera buduće vlade sa budžetom. 

Stanić je rekao da, između ostalog, treba prekinuti sa neodgovornim zapošljavanjem u javnom sektoru i u institucijama "koje ništa ne rade", suzbiti sivu ekonomiju, zaštititi domaću proizvodnju i zaustaviti odlazak cijelih porodica u inostranstvo. 

"Jedini način je da poboljšamo standard građana, povećamo plate i rasteretimo privredu. Plata u markama mora biti jednaka kao ona u NJemačkoj u evrima, i onda stanovništvo neće odlaziti", rekao je Stanić.

17.20 Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja ocijenila je da Srpska pokazuje da je stabilna i funkcionalna, jer će u predviđenom roku biti formirane institucije vlasti.

"Ovu godinu ćemo završiti uspješno, jer ćemo ispuniti sve zakonske obaveze, odnosno formirati institucije i usvojiti strateške dokumente", rekla je Šolaja na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. 

Ona je istakla da cilj mora biti jaka, stabilna i prosperitetna Republika Srpska koja će odgovoriti na sve potrebe građana. 

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović tvrdi da su poslanici opozicije kasno dobili ekspoze, što je, kako kaže, neozbiljno. 

Vukanović je rekao da je "ekspoze pun floskula i neispunjenih obećanja iz ranijeg perioda" i napomenuo da u budućoj vladi nema ministara iz Hercegovine, jer ih je većina iz Banjaluke i okoline. 

Mandatar za sastav vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da je nova vlada spremna da se uspješno nosi sa svim izazovima, te da će na njih odgovoriti hrabro i odlučno jer ima jasnu viziju budućeg djelovanja.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок