Raspodjela sredstava od PDV-a

Narednih dana definisanje tužbe Srpske protiv UIO i FBiH

  • 14.04.2019.19:15

U naredna dva dana bi trebalo da bude definisano kada će Republika Srpska podnijeti tužbu protiv UIO i FBiH, koju je prije nekoliko dana najavio i premijer Radovan Višković, saznaje ATV. Srpska tužbu podnosi zbog neprimjenjivanja novih koeficijenata u raspodjeli sredstava od PDV-a.

Prema procjenama zvaničnika, zbog neravnomjerne raspodjele novca u prva tri mjeseca oštećena je za oko 20 miliona maraka. I srpski član predsjedništva, Milorad Dodik povrđuje da će se iskoristiti pravna sredstva kako bi  Republika Srpska dobila novac koji joj pripada.

“To je jedan organizovani atak na Republiku Srpsku, bez obzira što su mnogi spremni da govore kako je Srpska sigurna, jeste sigurna, ja garantujem sigurnost, ali od mangupa raznih koji žele da ukradu nešto Srpskoj, mi nismo sigurni, to govori najbolje ovaj sistem raspodjele. Naravno da ćemo u narednim danima iskoristiti institucionalnu i svaku drugu poziciju da taj problem pokušamo što prije riješiti”, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

BiH, u slučaju nepoštovanja pravila od strane upravnog odbora UIO, prijeti kolaps poreskog sistema, smatraju stručnjaci. Milenko Krajišnik, predsjednik fiskalnog savjeta Republike Srpske kaže da će ta institucija, ukoliko nastavi da ignoriše Zakon, izgubiti kredibilitet, a da će se urušavanje poreskog sistema odraziti na svakodnevni život građana u BiH.

“Neće biti dovoljno novca da se isplaćuju određene budžetske obaveze. Koje obaveze će da trpe, to zavisi od prioriteta, ali tako mogu da zakasne plate, penzije, mogu da se ne isplate određena socijalna davanja, određene subvencije i tako dalje”, kaže Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske.

Koeficijente za raspodjelu prihoda od PDV-a bi Upravni odbor UIO trebalo da usvaja na kvartalnom nivou. Novi koeficijenti, međutim, nisu usvojeni već neko vrijeme, pa se primjenjuje stari, prema kome se značajan iznos novca, umjesto na račun Republike Srspke, uplaćuje na račun FBIH. Dug prema Srpskoj će, kaže premijer Radovan Višković, u narednom periodu biti veći jer promet novca u drugom kvartalu, obično bude mnogo veći nego u prvom.

Tagovi: