Sastanak Željke Cvijanović i Ranke Mišić

Naredne godine najniža plata u Srpskoj biće 500 KM

  • 30.08.2018. 19:14

U sindikat Srpske stigla je premijerka Željka Cvijanović. A stigle su i dobre vijesti radnicima. Najniža plata u Srpskoj biće 500 maraka već naredne godine, poručeno je sa sastanka predstavnika Saveza i Vlade.

Jedno povećanje već je ispunjeno što je bio i osnovni zahtjev u Memorandumu koji je ranije potpisan. Preostalo je još da se radi na zaključivanju opšteg kolektivnog ugovora u kome je iznos regresa i dalje kamen spoticanja. Posebno se mora  raditi i na sprečavanju zloupotrebe najniže plate, kaže Ranka Mišić.

“O mnogim pitanjima smo razgovarali nogo toga započeli neke stvari riješili, a neke su proces koji nikad ne prestaje, a to je pitanje povećanja plata ozbiljno, veliko i krupno pitanje, neće radnici u Srpskoj raditi za najnižu platu", kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Izdvojen je novac i za zbrinjavanje 97 radnika koji su ostvarili pravo na penzionisanje. A dobre vijesti bi trebalo da dočekaju i zaposlene u prosvjeti jer se očekuje da od 1.1.  dobiju veće plate. Ipak u Vladi Srpske najponosniji su što su obezbijedili povećanje plata za sve zaposlene i u javnom i realnom sektoru. 

Tu se neće stati, obećava premijer. 

“Mi smo kao Vlada napravili iskorak time što smo se odrekli 60 miliona maraka iz budžeta da bismo to prebacili na radničke plate, dakle poslodavci su dužni da umjesto što daju budžetu to prebace na radničke plate", kaže Željka Cvijanović, premijer RS.

Da bi sve ovo bilo ispunjeno mora biti pojačana i kontrola, ali tu je potrebna i pomoć radnika koji nepravilnosti moraju i prijaviti, poručuje Željka Cvijanović. Tvrdi i da pokazatelji govore i da se biti mogući i bolji uslovi za radnike, ali i za one koji su još bez posla.

“Rekla sam kako stavri stoje, mi smo taj pozitivan rast trendova, 16-17 kvartala, da će biti zadržan da smo prošle godine dostigli rekordan broj zaposlenih, a da sada imamo i dodatne pokazatelje da taj broj radnika raste", kaže premijerka.

Neriješena pitanja na relaciji Sindikat Vlada, sačekaće i novi saziv Vlade. Posebno kada je riječ o sistemu plata u RS ali i izmjene zakona u radu.