SDS nastavlja sa uhljebljavanjem svojih kadrova

Namještaju li se konkursi u Centru za uklanjanje mina u BiH?

  • 01.03.2019. 19:05

Srpska demokratska stranka nastavlja sa uhljebljavanjem svojih kadrova prije izbora novog saziva Savjeta ministara BiH, ovaj put u Centru za uklanjanje mina u BiH.

To najbolje pokazuje i konkurs za šefa kancelarije Centra za uklanjanje mina u BiH Banjaluka, gdje bi sudeći prema bodovima iz pismenom dijela ispita, na tu poziciju trebalo da bude postavljen jedan od članova SDS-a. Bojan Klepić, tako je na pisemnom dijelu ispita osvojio najviše bodova, a ocjenjivale su ga stranačke kolege u komisiji za provođenje konkursa, Bojan Ninković i Goran Ždrale.

Još veći apsurd je to, što je predsjednik komisije Goran Ždrale koji je i šef regionalne kancelarije Centra za uklanjanje mina u BiH Pale, prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, zapravo birao svog šefa u Banjaluci. 

Obzirom da je i v.d direktora Centra za uklanjanje mina, Saša Obradović kadar SDS-a, drugi kandidati koji su se prijavili na konkurs smatraju da bez obzira na stručnost, nemaju šanse. Neki su se zbog toga obratili Odboru državne službe za žalbe, tražeći, zbog sukoba interesa, izuzeće predsjednika i člana komisije iz redova SDS-a.

"Imajući u vidu da su v.d. direktora Centra za uklanjanje mina u BiH, predsjednik komisije Goran Ždrale i član komisije Bojan Ninković, pripadnici iste političke partije, smatram da izbor kandidata nikako ne može biti objektivan te da će isti biti instruisan od. v.d. direktora Centra za uklanjanje mina u BiH", stoji u zahtjevu za izuzeće predsjednika i članova komisije.

Kandidati koji su se požalili tvrde da je za izbor Šefa kancelarije mogao da se raspiše interni, a ne javni oglas. Javni oglas, tvrde, raspisan je kako bi se uhljebio kadar SDS-a, jer u regionalnoj kancelariji rade oni koji bi sa svojim znanjem, bez problema mogli da obavljaju takvu funkciju. Odbor državne službe za žalbe reagovao je četiri dana nakon primljenog zahtjeva. 

"Potrebno je da se odmah pismeno izjasnite u vezi navoda iz zahtjeva i dostavite nam kompletan spis koji se odnosi na konkursnu proceduru", saopštili su iz Odbora državne službe za žalbe. 

Podsjećanja radi, Savjet ministara BiH je još 2015. na čelo Centra za uklanjanje mina u BiH postavio Sašu Obradovića. Tada su mediji prenijeli da je Obradović fakultetsku diplomu stekao samo godinu dana prije imenovanja, i da prije toga nije imao nikakvo radno iskustvo na takvoj poziciji. 

Početkom prošle godine Obradović je za šefa regionalne kancelarije Pale postavio Gorana Ždralu. Ukoliko za šef kancelarije BHMACA Banjaluka, bude izabran Bojan Klepić to bi značilo da SDS ima poptunu kontrolu nad deminerskim radilistima u cijeloj Republici Srpskoj. A samim tim i monopol nad donatorskim sredstvima koja podržavaju poreces deminiranja na ovim prostorima. 

S obzirom da je 1. mart neradni dan u Federaciji BiH, i za direktora BHMACA SDS-ovog Sašu Obradovića, danas nismo uspojeli čuti i njegov stav u vezi sa informacijama o namještenim konkrusima i o ostalim, za javnost važnim informacijama o radu BHMACA. U telefonskom razgovor Obradović nam je rekao da mu se obratimo pismeno, a da bismo odgovor mogli odbiti početkom naredne sedmice.