Programska deklaracija

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

  • 18.09.2019. 09:31

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku deklaraciju.

Uslijedile su reakcije jednog dijela političkih subjekata i njihovih lidera na pomenuti dokument.

Tako je predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, zauzevši veoma oštar i kritički stav kada se radi o programskim ciljevima SDA u vezi ustavnog uređenja BiH, izjavio da nakon usvojene Deklaracije “SDA sebe trajno isključuje iz potencijalnih koalicija sa svakom partijom/strankom iz Republike Srpske”:

"Sa ovom Deklaracijom, potpuno neprihvatljivom i krajnje kontroverznom, SDA sebe trajno isključuje iz potencijalnih koalicija sa svakom partijom/strankom iz Republike Srpske koja drži do Dejtonskog sporazuma i koja poštuje ustavno uređenja ove zemlje", izjavi je Branislav Borenović 15.09.2019.godine.

Međutim, treba podsjetiti da je u martu 2015. godine imenovan Savjet ministara BiH čiji je član, pored ministara SDA, DF-a, SDS-a i HDZ-a BiH, bio i PDP-ov ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak. Samo dva mjeseca kasnije, SDA je održala svoj 6. Kongres na kojem je takođe usvojena Programska deklaracija koja je, kada se radi o prijedlozima za ustavno uređenje zemlje, identična onoj koja se predlaže u posljednjoj Deklaraciji. 

Tako se u Programskoj deklaraciji SDA iz 2015. godine, kada se u reformama Ustava BiH i javne uprave navodi:

"Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje Ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina sa tri nivoa vlasti: državni, regionalni i lokalni sa Gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine. Reforma postojećeg Ustava BiH Podrža ćemo reforme koje su u interesu svih građana Bosne i Hercegovine i koje vode jačanju funkcionalne državne strukture. Sva buduća rješenja moraju zadovoljiti princip pune ravnopravnosti naroda i građana na svakom dijelu države Bosne i Hercegovine.U prvoj fazi ustavnih reformi podržaćemo amandmanske promjene postojećeg Ustava Bosne i Hercegovine koje osiguravaju usklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, uspostavljanje Vrhovnog suda kao institucije koja će garantovati jednake standarde za sve građane, osiguranje nadležnosti države u onim segmentima koji su uslov za priključenje Bosne i Hercegovine NATO i Evropskoj uniji, efikasno funkcionisanje institucija Bosne i Hercegovine i eliminisanje blokada u njihovom odlučivanju.(Programska deklaracija SDA, 2015. godina)

Isti stav po tim pitanjima stoji i u Programskoj deklaraciji donesenoj na 7. Kongresu SDA:

"Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina sa tri nivoa vlasti: državni, regionalni i lokalni sa gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine. Reforma postojećeg Ustava BiH Podržaćemo reforme koje su u interesu svih građana Bosne i Hercegovine i koje vode jačanju funkcionalne državne strukture. Sva buduća rješenja moraju zadovoljiti princip pune ravnopravnosti naroda i građana na svakom dijelu države Bosne i Hercegovine. U prvoj fazi ustavnih reformi podržaćemo amandmanske promjene postojećeg Ustava Bosne i Hercegovine koje osiguravaju usklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, uspostavljanje Vrhovnog suda kao institucije koja će garantovatiti jednake standarde za sve građane, osiguranje nadležnosti države u onim segmentima koji su uslov za priključenje Bosne i Hercegovine NATO savezu i Evropskoj uniji, efikasno funkcioniranje institucija Bosne i Hercegovine i eliminisanje blokada u njihovom odlučivanju." (Programska deklaracija SDA, 2019. godina)

S obzirom da je PDP nakon Programske deklaracije SDA iz 2015. godine ostao skupa sa ovom strankom u tadašnjem, ali i trenutnom sazivu Savjeta ministara BiH, te da zbog navedenih programskih opredjeljenja, ponovljenih i u Programskoj deklaraciji iz 2019. godine, nije “trajno isključio SDA iz potencijalnih koalicija”, Istinomjer će stav Branislava Borenovića po tom pitanju ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.