Uoči Narodne skupštine Republike Srpske

Najžustrija rasprava očekuje se oko Nacrta zakona o javnom redu i miru

  • 15.04.2019. 19:16

Burna rasprava mogla bi da se povede na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, a najžustrija se  očekuje se oko Nacrta zakona o policiji i javnom redu i miru. Uoči sjednice, klub poslanika PDP-a zatražio je da se skine sa dnevnog reda. Takav potez, nema nikakvog smisla, jer su zakoni u formi nacrta, kaže SNSD-ov poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Srđan Mazalica. Član 24. zakona o policiji, koji je podigao najveću buru, kaže Mazalica, uopšte nije sporan. Potrebno je samo, kaže, dodatno precizirati pojedine odredbe.

"Mi ćemo predložiti da se u ovom zakonu dodatno preciziraju neke stvari, da se uklone neke sumnje, da se ovim zakonom sprečava slobodno snimanje praćenje rada policije. Javnost rada policije je samo jedan od postulata ne samo zakona koji uređuju oblast MUP-a, nego uopšte i domokratskog društva," kaže Mazalica. 

Da zakon treba biti precizniji, smatraju i u opoziciji. SDS-ov Nedeljko Glamočak kaže da bi raspravu o spornim zakonima trebalo ostaviti za kasnije.  

"Mislim da je problem tih zakona što su odredbe koje regulišu problematiku previše opširne. Zakon mora biti precizan i jasan, da nebi dovodio u sumnju i dlemu kao što su sada ove odredbe izazvale. Jeste da su i jedan i drugi zakon u nacrtu i da će biti prilike do prijedloga da se kristališu u, možda, drugačija zakonska rješenja. Ali, isto tako ništa se ne bi izgubilo povlačenjem ovih zakona," rekao je Glamočak. 

Tako ne misli Srđan Todorović, poslanik Socijalističke prtije. Kaže, da su zakoni tek u formi nacrta i da ostavljaju prostora za evenutalne izmjene.  

"Vidim po zainteresovanosti u javnosti, i poslanika, da su ovi nacrti zakona vezani za policijske službenike i za javna okupljanja, interesantni. Ali tu se radi o nacrtima zakona, dakle ima još vremena da se o njima u javnosti govori, diskutuje kroz javne rasprave, kroz stručne rasprave, da se dođe do dobrih rješenja," rekao je Todorović. 

Pred poslanicima će se naći i dio izmjena zakona o policiji koji se odnosi na formiranje rezervnog sastava policije. U vremenu migrantske krize, tako nešto je potrebno Republici Srpskoj i iza toga ne stoje nikakve skrivene namjere, kaže premijer Radovan Višković. U idućoj godini za to će biti planirana i dodatna sredsva u budžetu Republike Srpske. 

"Vidite da uslovi diktiraju, vi ne znate kojem vremenu vam može zatrebati rezervni sastav policije, prije svega mislim na migrantsku krizu, a ne za neke obračune, ne daj Bože unutar Bosne i Hercegovine. Mi ćemo to tek planirati u budžetu od 2020. godine. Ići ćemo etapno u tu priču. Sada samo pravimo zakonski okvir da to možemo uraditi kada nam zatreba,"kaže Višković. 

Na dnevnom redu četvrte redovne sjednice Narodne skupštine naći će se i Nacrt zakona o zaštiti od požara, nacrt zakona o izmjenama i dopunam azakona o oružju i municiji i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti. Na dnevnom redu je i Prijedlog izmjene i dopune Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i to po hitnom postupku. 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)