Partija demokratskog progresa

Najavljen zahtjev za ručno brojanje glasova

  • 08.10.2018. 15:40

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je danas da će ova stranka zbog, kako je naveo, sumnji u malverzacije uskoro zatražiti od Centralne izborne komisije (CIK) BiH ručno brojanje glasova kada je riječ o rezultatima izbora za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Borenović, koji je nosilac liste PDP-a za Parlamentarnu skupštinu BiH u Izbornoj jedinici jedan, rekao je novinarima da ovakve rezultate "s pravom ne mogu da prihvate", najavivši da će prebrojavanje glasova vjerovatno tražiti i SDS, njihov koalicioni partner iz Saveza za pobjedu. 

Lider PDP-a je rekao da "nema govora o konstitutisanju parlamenata na nivou Srpske i BiH dok se taj problem ne raščisti". 

On tvrdi da su tokom izbornog procesa i na biračkim mjestima bile prisutne brojne malverzacije, nelogičnosti, manipulacije i nepravilnosti, posebno u mjestima i sredinama koje su tokom izbora bile "pod kontrolom aktuelne vlasti", dodavši da na pojedinim biračkim mjestima nije bilo predstavnika opozicionih partija. 

Borenović je dodao da je "riječ o narušavanju izbornog procesa". 

"Iskoristićemo zakonsku mogućnost i zvanično poslati CIK-u zahtjev u kome ćemo navesti sve nepravilnosti i propuste i tražiti ponovno ručno brojanje glasova pod nadzorom posmatrača i javnosti. Tražićemo brojanje na svim biračkim mjestima za pomenute funkcije, ili onih gdje, poput Zvornika, postoji nesrazmjerna razlika kada je riječ o rezultatima i gdje sumnjamo da je bilo izbornog inženjeringa", rekao je Borenović. 

Borenović je dodao da je cilj da se sazna da li je izborna volja takva kakva je ili onakva kakvom se želi pokazati, te da li stvarno stanje odgovara izbornim rezultatima. 

On je rekao da je PDP na ovim izborima osvojio više od 60.000 glasova za poslanike u Narodnoj skupštini i više od 75.000 glasova za Parlamentarnu skupštinu BiH, što im, kako navodi, daje za pravo da se ponovo prebroje glasovi za ključne funkcije. 

Kandidat Saveza za pobjedu za srpskog člana Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić rekao je da nije zadovoljan onim što se tokom izbora dešavalo na pojedinim biračkim mjestima, upozorivši da je bilo "trgovine glasovima". 

"Zahvalan sam Banjaluci za podršku. Tu smo imali kontrolu i pokazalo se da tu nismo izgubili. Uvjeren sam da postoji potreba da se prebroje glasački listići, uporede njihovi serijski brojevi i ako bude sve u redu nije mi problem da čestitam protivnicima. Očekujem da CIK prihvati naše argumente. Ponovno brojanje ne bi trebalo da smeta nikome, pa ni vladajućim strankama", poručio je Ivanić. 

On je rekao je da je zadovoljan kampanjom koju je vodio. 

"Doprinio sam tome što bi PDP trebalo da ima devet, deset poslanika u Narodnoj skupštini i vjerovatno dva u Parlamentarnoj skupštini BiH", rekao je Ivanić. 
 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)