Projekat vrijedan 297 miliona evra

Nacrt plana parcelacije auto - puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

21:10, 22.02.2020.
Izvor: RTRS
Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka - Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra.

Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta.

U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica, kroz koju je predviđena izgradnja auto- puta, mještani kroz čiju bi zemlju prema Nacrtu plana parcelacije prolazio, nisu željeli pred kamere, dok oni čiji su stambeni objekti na stotinak metara udaljeni, nemaju ništa protiv ulaganja u infrastrukturu.

- Što se tiče toga kud prolazi  put, to nama ne smeta - kaže Tomislav Mamić, Donji Garevci.

Brane Vučkovac, iz istog mjesta, ističe da je svaki put  dobar,  te da je sve što se gradi dobro i za narod i za državu.

Na području grada Prijedora, trasa auto-puta počinje u mjestu Bistrica, prostire se dužinom od 19 kilometara i završava se u Orlovcima.

Prema sadašnjem planu parcelacije, trasa će prolaziti i kroz naseljena mjesta Omarsku, Lamovitu, Kevljane, te Babiće gdje se spušta ispod magistralnog puta i prolazi i kroz Petrov Gaj, Kamičane, Trnopolje i Hrniće.

- Širina trase je promjenjiva i uglavnom se kreće negdje oko 80 metara. Naravno, tu je sama trasa saobraćajnice, zaštitni pojasevi kao i putni objekti na određenim djelovima trase - pojašnjava Mirjana Komljenović, načelnica Odijeljenja za prostorno uređenje grada Prijedora.

- Na prostoru Prijedora će biti zahvaćeno oko 100 objekata individualnog vlasništva, od čega je 60 odsto pomoćnih, a oko 40 objekata su lična vlasništva porodičnih objekata - istakao je gradonačelnik Milenko Đaković.

Na ovu temu u Prijedoru će biti održana i javna rasprava 4. marta a u toku javnog uvida biće prikupljene primjedbe, prijedlozi i sugestije građana po ovom pitanju.

Obaveza nosilaca izrade Plana parcelacije jeste da odgovori na njih.