Do kraja juna

Načelnici i gradonačelnici moraće da smanje broj zaposlenih u upravama

  • 18.01.2019. 19:27

Ostalo je manje od pola godine da načelnici i gradonačelnici u Srpskoj usklade broj zaposlenih u opštinskim i gradskim upravama sa brojem stanovnika u tim lokalnim zajednicama.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi na hiljadu stanovnika trebalo bi da budu zaposlena tri radnika. Neki su svoj dio već odradili, ali je mnogo onih kojima ta odredba ne odgovara. Popis stanovnika u najvećem gradu Srpske iz 2013. godine, Narodna Skupština je odbacila, pa je neophodan relevantniji parametar, smatra prvi čovjek Banjaluke.

"Mi defakto ne znamo koliko u stvari stanovnika imamo da bismo na bazi toga računali neku kvotu od 3,4 ili 2 prema 1. Mi smo već ranije pokrenuli inicijativu i ona sad ide preko Saveza opština i gradova da se taj kriterijum tako postavljen promjeni", kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Sličan problem imaju i u izuzetno nerazvijenim opštinama. U Istočnom Drvaru, prema posljednjem popisu, boravi tek oko 80 stanovnika. Mnogo ih je više koji uživaju svoja prava, uvjerava načelnica te opštine. Kaže i da će tražiti izmjene Zakona koje će se odnositi upravo na nerazvijene opštine.

"Taj popis stanovništva, to za nas ne važi. Kakvih 79 stanovnika, ja ovdje u lokalnoj zajednici opslužujem ne 1800 nego 3000 stanovnika. E sad što oni fizički nisu nastanjeni ovdje, ali imaju zemlju, korisnici su i katastarski su ovdje. Znači imaju prava i nemaju alternative", kaže Milka Ivanković, načelnik opštine Istočni Drvar.

Očekivano, usklađivanje najviše smeta sindikalcima. Kažu da bi ta odredba izazvala mnogobrojne probleme.

"Jer ta odrednica o ograničavanju broja zaposlenih na osnovu broja stanovnika ne nalazi se nigdje u evropskom zakonodavstvu i izmjenama zakona mora da se prevaziđe taj faktor", kaže Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

U resornom ministarstvu tvrde da se na usklađivanju intenzivno radi. Najavljuju da će u narodnom periodu razgovarati i pokušati da nađu kompromis sa Savezom opština i gradova. Lejla Rešić navodi primjer Trebinja u kojem je bilo čak 150 više zaposlenih nego što je planirano.

"Naše oprijedeljenje nije da ljudi ostanu bez posla. Oni nisu krivi za probleme i viškove koji su neki drugi napravili. Ideja je da zaustavimo takvu praksu, a naravno da ljudima koji danas rade, da sačekamo ili da odu u penziju ili da idu na neka druga radna mjesta", kaže Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave.

Rešićeva napominje da će iza zrazito nerazvijene opštine biti nešto drugačiji kriterijumi. U Zakonu piše da u opštinama do hiljadu stanovnika, može da bude 7 zaposlenih, dok u onima koje imaju od 4.000 do 5.000 stanovnika, dozvoljeno je zaposliti 17 radnika u opštinskoj upravi.