Složeni zahvat

Na UKC-u RS prvi put obavljeno složeno odstranjenje organa male karlice i abdomena

  • 23.01.2020. 09:20

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske po prvi put obavili su složeni zahvat odstranjenja organa male karlice i abdomena zbog uznapredovalog maligniteta.

Iz UKC-a je saopšteno da je pacijentkinja (48) otpuštena 14. postoperativnog dana na kućno liječenje, a postoperativni tok protekao je bez komplikacija.

Složeni zahvat podrazumijeva dvije procedure, a prva je hirurška i odnosi se na odstranjenje svih vidljivih malignih tumorskih promjena u abdomenu i maloj karlici.

"U ovom slučaju odstranjena je mokraćna bešika, jajnici i jajovodi, materica i vagina u cjelosti sa spoljašnjim ženskim genitalijama, debelog crijeva i anusa i pripadajućim limfnim žlijezdama", navedeno je u saopštenju.

Druga procedura podrazumijeva tretiranje trbušne i karlične šupljine zagrijanim citostatskim rastvorom.

"Povišena temperatura omogućava bolji ulazak citostatika u maligne ćelije, a istovremeno se ordinira do 25 puta veća koncentracija citostatika nego što bi bilo moguće da se ordinira intravenski", navode iz UKC-a.

U saopštenju se dodaje da se učinkovitost ove procedure najviše ogleda u tome što su petogodišnje preživljavanje i potpuno izlječenje povećani za tri puta i koristi se isključivo za uznapredovale jasno indikovane maligne tumore male karilice i trbušne šupljine.

U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj navode da će zahvaljujući njenom rukovodstvu na čelu sa direktorom Vladom Đajićem i načelnikom Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Zoranom Aleksićem ova procedura od sada biti redovno korištena.

"Naši pacijenti neće morati da odlaze u region kako bi bili podvrgnuti ovom izuzetno skupom i složenom zahvatu, a samim tim smanjiće se troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i porodica pacijenata", ističu u UKC-u Srpske.