Pet pacijenata na respiratoru

Na UKC-u 39 pacijenata sa težom kliničkom slikom

  • 09.05.2020. 09:40

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 138 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 39 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji dva pacijenata. 

Kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) su 24  pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 68 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom. 

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je šest pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje devet osoba, u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu dvije, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru šest pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči šest pacijenata.  

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalaze se 203 osobe, u Studentskom domu u Trebinju tri, u Domu učenika Bijeljini dvije osoba.

U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.017 osoba, a nadzor je završen kod 25.256 osoba. 

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušle su ukupno 163 osobe, 146 osoba je izašlo iz karatina i upućena u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 11 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.