Virus korona

Na UKC-u 37 pacijenata teškom kliničkom formom

  • 03.04.2020. 18:33

U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske od posljedica novog virusa korona preminuo je muškarac starije životne dobi, saopšteno je iz UKC Republike Srpske. Pacijent je preminuo juče popodne. Od virusa korona u Republici Srpskoj ukupno je preminulo šest osoba.

"Radi se o pacijentu iz Banjaluke koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja. Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od 25. marta", poručuju iz UKC-a Republike Srpske.

Virus korona u Republici Srpskoj potvrđen je  danas kod još sedam lica. U protekla 24 časa testirano je 343 uzorka. U Srpskoj je ukupno zarazeno 274 osobe, kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja. Dvije osobe su iz Bijeljine, a po jedna iz Banjaluke, Mrkonjić Grada, Teslića, Kotor Varoša i Istočne Ilidže. U Republici Srpskoj, do sada, 21 osoba oporavila se od virusa korona, od kojih su dvije iz Čelinca, a ostale iz Banjaluke.

"Trenutno se u Kliničkom centru liječi 96 pacijenata od kojih je 37 na Odjeljenju COVID, znači sa teškom kliničkom formom samog oboljenja, na respiratoru imamo sedam pacijenata, u izolaciji, značih onih koji imaju simptome i čekaju nalaze 13 pacijenata, dok se na lokaciji stare Pulmologije nalaze lica sa lakšom ili srednjom formom samog oboljenja njih je 39, imamo 104 lica koja se liječe od oboljenja izazvanog korna virusom", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Šeranić je rekao da je na virus korona pozitivna i jedna doktorica iz UKC. 

Radi se o porodičnom kontaktu sa suprogom koji je prethodno bio pozitivan, ali ona od 26. marta nije radila, bila je u izolaciji odmah kad se utvrdilo da je suprug pozitivan.  Ministar kaže da je 13 zdravstvenih radnika u Srpskoj zaraženo virusom korona, a većina ih je zaražena u spoljnoj sredini i nije bilo direktnog kontakta u zdravstvenoj ustanovi.

"Mi smo u ovom trenutku najugroženija profesija i dajemo sve od sebe da zaštitimo sve od sebe. Nažalost, imamo jednog ljekara našeg na kliničkom centru na respiratoru. Imamo još nekolko zdravstvenih radnika koji su bili pozitivni, svi njihovi kontakti, radne kolege, pacijenti su testirani i svi koji su bili pozitivni su u karantinu. Svi zdravstveni radnici su maksimalno zaštićeni, dokaz tome je da ni jedan nije inficiran i zaražen u klinickom centru, da su svi infektolozi koji su najizloženiji svi su negativni", kaže Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Vlado Đajić obišli su objekat stare Hirurgije. Taj prostor pravljen prije 50 godina, napušten prije nekoliko mjeseci, sada je dobio novu funkciju. Po završetku adaptacije, u njemu će se zbrinjavati isključivo lica oboljela od korona virusa, s ciljem da infekcija ovog virusa ne bi zahvatila Centralni blok UKC-a. 

"Ja sam se ovdje uvjerio, da objekat koji smo napustili prije nekoliko mjeseci, slavili to napuštanje, sada nam dobro dođe  da smjestimo jedan broj. Kamo sreće da ni jedan ovdje ne uđe čovjek. Ali, ono što smo mi uradili jeste da smo to pripremili", kaže Dodik.

"Ono što smo uspjeli zajedničkim snagama jeste da imamo još jednu bolnicu sa 400 kreveta na ovoj lokaciji, gdje imamo dvije operacione sale, gdje smo razveli nove instalacije za oko 50 priključaka ovih famoznih respiratora, za pacijente u najtežem stanju i gdje možemo da vršimo operacije pacijenata koji su zaraženi korona virusom da ih ne mješamo sa pacijenatima koji se nalaze u Centralnom bloku na Paprikovcu", kaže Đajić. 

Republika Srpska je među prvima blagovremeno djelovala po preporukama SZO i domaćih stručnjaka, kako bi spriječila širenje virusa korona, kaže srpski član predsjedništva BiH. Uporedo su se donosile Vladine i lokalne mjere, što je dalo rezultate kaže Dodik. Sada je red  da se stanovništvo pridržava mjera, poručuje Dodik. 

"Pozivam građane da se u naredne dvije sedmice ostanu disciplinovani, kao i do sada. Zahvaljujem se na razumjevanju, strpljenju, svi polako smo i umorni već od ovoga, ali ne smijemo izgubiti nadu da možemo rješiti pitanje zajedno, kolektinom solidarnošću  koja je pokazana ovdje u Republici Srpskoj", kaže Dodik.

"Ulijeva veliku sigurnost da smo se za naše građane pobrinuli da nemamo  katastrofalne rezultate. Neka oni odgovore svojom disciplinom  u narednih 15 dana i nadamo se da ćemo slaviti dobre rezultate", kaže Nenad Stevandić.

Sada nam je potrebna odgovornost i angažman svakog pojedinca, kako bi donesene mjere na suzbijanju epidemije imale efekta. Slika će biti bolja što građani više budu poštovali preporuke i umanjili socijalne kontakte, poručili su stručnjaci. 

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм