Alen Šeranić u Ženevi

Na Skupštini SZO o vakcinaciji, antibioticima kardiovaskularnom zdravlju

13:08, 20.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će na Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ u Ženevi biti riječi o vakcinaciji, odnosno o podizanju obuhvata imunizacije u evropskom regionu, sa naglaskom na zemlje okruženja, te Republiku Srpsku i BiH.

Šeranić je rekao Srni da će biti razgovarano i o rezistenciji na antibiotike i lijekove za virusna oboljenja, jer je to važna tema za Evropu i ovdašnji region, te da će planove Republike Srpske u toj oblasti podržati SZO. 

Thumbnail

"Veoma su važne naše aktivnosti sa kancelarijom SZO u BiH koje finansira Švajcarska agencija, a odnose se na prevenciju masovnih nezaraznih oboljenja. U vezi s tim upravo se završava jedan projekat koji se odnosi na unapređenje kardiovaskularnog zdravlja u Srpskoj", naveo je Šeranić koji učestvuje na redovnom zasjedanju 72. Skupštine SZO u Ženevi. 

Sjednica Svjetske zdravstvene skupštine, koja je najviši organ SZO, održava se jednom godišnje i okuplja predstavnike svih zemalja članica koji diskutuju o do sada postignutim ciljevima u okviru milenijumskih razvojnih ciljeva UN, kao i aktivnostima i mjerama koje su zemlje članice sprovele pod motom "Zdravlje za sve". 

Thumbnail

Iz resornog ministarstva navode da SZO ima važnu ulogu u pružanju globalne podrške jačanju i poboljšanju zdravstvene zaštite, radi na suzbijanju epidemijskih, endemijskih i hroničnih nezaraznih bolesti, bolesti zavisnosti i faktora rizika, te na poboljšanju ishrane, promovisanju zdravog stila života i zdravstvenom prosvjećivanju. 

Redovno zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine SZO trajaće do 28. maja.