Predsjednica na putu

Cvijanović u posjeti Americi: Donirala novac za nabavku plaštanice i obnovu ikonopisa FOTO, VIDEO

  • 20.05.2019. 09:45

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je obilježavanju crkvene slave u Crkvi Svetog Nikole u Feniksu i izrazila zadovoljstvo što se srpski narod u dijaspori redovno okuplja u vrijeme vjerskih i nacionalnih praznika.

Cvijanovićeva je čestitala slavu svešteniku Stanislavu Duriću i parohijanima, te obavijestila okupljene vjernike da je iz budžeta predsjednika Republike Srpske obezbijedila novac za nabavku plaštanice i obnovu ikonopisa u Crkvi Svetog Nikole u Feniksu. 

Ona je najavila da će, u saradnji sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom, angažovati nastavnika srpskog jezika, te obezbijediti da srpska djeca koja žive u Feniksu uče maternji jezik, kao i njihovi vršnjaci u Srpskoj i Srbiji, saopšteno je iz Biroa predsjednika Republike Srpske za odnose sa javnošću. 

Sveštenik Stanislav Durić istakao je da je velika čast što je u goste za krsnu slavu stigla i predsjednik Republike Srpske. 

"Hvala joj mnogo što je došla. Imali smo i jedno iznenađenje, pošto ona dolazi iz Republike Srpske, zvali su nas i rekli da hoće da daju prilog, a mi smo trebali da napišemo za šta ćemo iskoristiti taj prilog. Bio sam iznenađen da žele da daju prilog jer smo mi u Americi", rekao je Durić. 

Prema njegovim riječima, prilog će iskoristiti za popravku ikonopisa koji je malo oštećen i da kupe plaštanicu. 

"Naručili smo u jednom manastiru da bude izvezeno veliko platno i to će biti prelijepo. Još važnije je da će to biti vidljivo i za našu praunučad i da se zna da je to bio dar predsjednika Republike Srpske", istakao je Durić. 

Cvijanovićeva je tokom posjete Feniksu prisustvovala i zavičajnoj večeri sa predstavnicima srpskih udruženja u ovom gradu, a sastala se i sa privrednicima srpskog porijekla koji rade u okviru poslovne zajednice u Feniksu. 

Predsjednik Republike Srpske boravi u posjeti Feniksu na poziv Srpske pravoslavne crkve i udruženja srpske dijaspore u saveznoj američkoj državi Arizona. 

Predsjednik Srpske prisustvovala je i zavičajnoj večeri sa predstavnicima dijaspore u Feniksu, u kojem živi oko 20.000 Srba. 

"Ovom prilikom, Cvijanovićeva je istakla da je za Republiku Srpsku važan svaki naš čovjek u dijaspori, te poručila da ova posjeta pokazuje da nema te daljine koja nas može spriječiti da se okupljamo i da budemo zajedno", saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок