Aleksandar Vulin

Na ovakav napad na Republiku Srpsku mora se odgovoriti jedinstvom

  • 24.01.2019. 19:05

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin govoreći o najavi SDA da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja naziva Republike Srpske, kaže da se na ovakav napad na Srpske mora odgovoriti jedinstvom.

"Naravno da je to pravno apsolutno nemoguće, pošto je Ustavom Bosne i Hercegovine jasno određeno ime entiteta koji se zove Republika Srpska. Ne možete vi odlukom Ustavnog suda mijenjati sam Ustav. Ali sam veoma zabrinut zbog ove inicijative, ne zato što ona može da ukine Republiku Srpsku - ne može, već zato što govori o veoma lošim namjerama prema Republici Srpskoj i prema Srbima koji žive u Bosni i Hercegovini", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin upitan da prokomentariše incijativu SDA za promjenu imena Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, ta inicijativa će blokirati politički život u Bosni i Hercegovini i produbiti podjele.

"Ova inicijativa će izazvati reakcije kod Srba u Bosni i Hercegovini i ja se zaista nadam da će Srbi u Bosni i Hercegovini pokazati smirenost, ali i više od svega, pokazati jedinistvo. Na ovakvu provokaciju, na ovakav napad na samo biće Republike Srpske mora se odgovoriti jedinstvom. Država Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i za nas je bilo kakava promjena Dejtonskog sporazuma apsolutno neprihvatljiva. Samo dva entiteta i tri naroda mogu da se dogovore ako nešto hoće da promjene, nikakvi sudovi, a posebno nikakva sila. Veoma sam zabrinut za razvoj političke situacije u Bosni i Hercegovini, znam da će Republika Srpska opstati i samo Srbe molim da budu mirni i da budu jednistveni", poručio je Vulin.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.