Na graničnom prelazu Brod u šatorski karantin smještene 23 osobe

  • 27.03.2020. 08:49

U šatorski karantinu koji se nalazi u Brodu u Zmaj Jovinoj ulici, u toku noći smještene su 23 osobe koje su ušle u ovu opštinu na graničnom prelazu, potvrdio je komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Ilija Jovičić. 

Jovičić je jutros na svom Facebook profilu naveo da među tim oosbama nema Brođana. On je sinoć objavio da je šatorski karantin u funkciji u koji će policija sprovoditi sve osobe koje ulaze u ovu opštinu na graničnom prelazu, nakon kontrole sanitarnog inspektora i uzimanja podataka.

Prema podatcima koje je naveo sinoć, juče do 16 sati u Brodu u kućnoj izolaciji se nalazi 222 osobe. Za 29 osoba istekao je rok obavezne izolacije.

U vezi sa postupanjem sa osbama u šatorskom karantinu, Jovičić je precizirao da ljekar uzima bris od svakog, kontroliše temperaturu i drugo, popunjava obrasce i elektronski upućuje na potrebne adrese.

- Osobe iz Federacije BiH se pod pratnjom sprovode do granice sa FBiH i upućuju u matične opštine, prosljeđujući i podatke, i to svaki dan u 13 sati. Osobe iz FBiH sa temperaturom i simptomima virusa odmah se upućuju u bolnicu u Doboj na dalje postupanje, naveo je Jovičić.

On je rekao da se lica iz Republike Srpske smještaju u šatore u centralnom karantinu u Bosanskom Brodu gdje čekaju nalaz brisa, odnosno rezultate testiranja.

- Po dobijenim nalazima, maksimalno 24 časa od ulaska u karantin, u zavisnosti od rezultata testa postupak je sljedeći: lica za koja je utvrđeno prisustvo virusa korona prevoze se Banja Luku u karantin, odnosno liječenje. Lica za koja je utvrđeno da nemaju novi virus upućuju se u opštinske karantine, svako u svoju opštinu, naveo je Jovičić.

Prema njegovim riječima, kao najpovoljnija lokacija za smještaj osoba koja su iz Broda određena je Teniska dvorana u Domu sportova, poseban ulaz iz rukometnog igrališta.

- Brođani u karantinu ostaju 14 dana nakon čega će uz ljekarsko uvjerenje moći da ga napuste i idu kući ukoliko ljekarski nalaz bude negativan - pojašnjava Jovičić.

On je pozvao stanovnike Broda da ostanu kod kuće i da o mjerama koje se sprovode obavijeste prijatelje, rodbinu i poznanike koji planiraju dolazak preko graničnog prelaza u Brodu.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином