Posjeta Sergeja Lavrova

Na banjalučkim ulicama najviši stepen bezbjednosti

  • 21.09.2018. 14:57

MUP RS primjenjuje najviši stepen obezbjeđenja tokom posjete Sergeja Lavrova Banjaluci, rekao je ta ATV Milan Salamadija, inspektor u Upravi policije MUP-a RS.

Ovaj stepen obezbjeđenja se rijetko koristi i ovo je treći put da je takav nivo bezbjednosti u RS.

"Prvi put je korišten 2003. godine prilikom posjete pape Ivana Pavla drugog, drugi put prilikom posjete visoke ruske delegacije na čelu sa Valentinom Matvijenko i sada tokom posjete ministra inostranih poslova Rusije", kaže Salamadija.

Navodi da ovako visok stepen bezbjednosti podrazumijeva preduzimanje dosta mjera i radnji prije samog dolaska štićenih ličnosti, ali i na sam dan posjete.

"U Banjaluci je danas na snazi saobraćajno, fizičko, operativno i posebno obezbjeđenje.Na terenu je oko hiljadu policijskih službenika. U samo obezbjeđenje uključena je opšta policija, saobraćajna, kriminalistička policija, te Uprava za obezbjeđenje ličnosti i objekata", naveo je Salamadija.

Dodaje da se Vrši se obezbjeđenje trase kretanja, a obezbjeđuju se i objekti gdje dolazi i boravi štićena ličnost.

Vrši se i protivdiverzioni pregledi objekata i ulica, obezbjeđuje se saradnja sa policijom, Hitnom pomoći, te se angažuje posebni timovi u UKC RS, obezbjeđuje se dovoljno doza hrvi, a vrši se i biohemijski pregled hrane.