Sjećanje na važan datum

Na Banj brdu obilježeno 77. godina od antifašističkog ustanka

  • 27.07.2018. 19:12

Ustanak naroda BiH protiv okupatora krenuo je na današnji dan iz Drvara, ali odluka o ustanku pala je 8. juna na Banj brdu u Banjaluci, tadašnjim Šehitlucima.

Tu je bilo sjedište pokrajinskog komiteta komunističke partije za BiH. Tekovine, i žrtve antifašističke borbe, ne smiju biti zaboravljene, poručili su okupljeni na 77. godišnjici ustanka. 

"Mi nastojimo da očuvamo tu tradiciju narodno-oslobodilačke borbe i da je dalje gajimo. Nastojimo, moram se pohvaliti, mi smo i ove godini učlanili preko 150 mladih, kao sad vas u Savez boraca koji su prihvatili naš program i naše planove", istakao je Rade Džajić, predsjednik SUBNOR Banjaluka. 

"Ovdje se na području Banjaluke, 7. februara 1942. godine desio Drakulić, Šargovac, desile Motike, desio rudnik Rakovac, desilo sve ono što je ubilo u jednom danu 2.370 srpskih civila", ikstakao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS. 

Banjaluka je zbog svog geografskog položaja, bila zanimljiva domaćim fašisitčkim, i okuptorskim vlastima. Ipak, stanovništvo Krajine pružilo je jak otpor. 

"Ljudi sa ovih prostora, da je narod sa ovih prostora bio dio antifašističke borbe. U savremenom svijetu u kome je puno ekstremizama, u kome je puno pokreta koji su upozoravajući i zabrinjaajući mi treba da ukažemo da smo bili dio antifašističkog pokreta i da smo ponosni na taj dio naše prošlosti", naglasio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

"Da na ovakvim mjestima treba da se sjetimo tih ljudi, da im odamo dužno poštovanje i da tradicije antifašizam nikada ne zamru. Naprotiv, da ih njegujemo i prenosimo kroz obrazovni i vaspitni sistem na mlade generacije da znaju istoriju svojih predaka", istakao je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

Predaka i žrtava prisjetili su se i u Potkozarju. Položeni su vijenci na partizanski spomenik u Knežici, a  narodnim zborom u Milića Gaju kod Kozarske Dubice, obilježeno je sjećanje na ustanak koji je sa Kozare, na današnji dan, poveo doktor Mladen Stojanović.