Osjetljive kategorije

MUP Srpske: Islamiste držati pod nadzorom

  • 06.07.2019. 09:15

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske podržava prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Semihe Borovac da u migrantski centar Salakovac kod Mostara budu smještene porodice povratnika sa sirijskog ratišta.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da se izjava Borovčeve vjerovatno odnosila na supruge i djecu državljana BiH koji su boravili na stranim ratištima. 

On je ocijenio da je riječ o osjetljivim kategorijama o kojima svaka država ima obavezu da vodi brigu bez obzira na to što je "glava porodice" radikalni element. 

"Što se nas tiče, nemamo ništa protiv da te osjetljive kategorije budu smještene u Salakovac, kao što nemamo ništa protiv ni da oni koji su ratovali na strani radikalnih islamista u Siriji ili nekom drugom svjetskom žarištu, nakon što odgovaraju i odsluže kaznu za to, budu smješteni u Salakovac", rekao je Ćulum za "Glas Srpske". 

Prema njegovim riječima, ukoliko povratnici budu smješteni u Salakovac biće pod stalnim nadzorom za razliku od sadašnje situacije kada su pod privremenim nadzorom. 

"Bezbjednosne službe kažu da operativno pokrivaju ta lica nakon što se vrate sa ratišta i budu procesuirani, ali kada ih upitate da li ih drže pod stalnim nadzorom, dobijete negativan odgovor. Veliko je pitanje koliko bezbjednosne službe imaju kapaciteta da pokrivaju ta lica", dodao je Ćulum. 

On je pojasnio da je neko lice pod stalnim nadzorom kada je smješteno u odgovarajućoj ustanovi ili ako je meta posebnih istražnih radnji, odnosno tajnog praćenja i prisluškivanja, za što opet treba stvoriti posebne zakonske uslove kako bi sud mogao da izda odobrenje za tajno praćenje. 

"U svakom slučaju, bolje je da budu smješteni u Salakovac, nego da je jedan u Ošvama, drugi u Zenici, treći na nekom trećem mjestu i tako dalje", zaključio je Ćulum.

Тагови: