MUP Srpske: Direkcija obmanjuje javnost u vezi sa saradnjom sa Europolom

  • 01.07.2020. 17:10

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske smatra da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH obmanjuje javnost sa dopisom u kojem je dostavila mišljenje na "Instrukciju operativnoj i strateškoj saradnji sa Europolom".

"Direkcija na ovaj način svjesno opstruiše implementaciju ratifikovanog međunarodnog sporazuma o pitanjima od važnosti za sprovođenje Sporazuma", navodi se u saopštenju MUP-a Srpske.

U saopštenju se navodi da je uspostavljanje Zajedničke kontakt tačke za BiH, kao centralne tačke kontakta između BiH i Europola predviđeno Operativnim sporazumom, a Instrukcija o pitanjima od važnosti za sprovođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa Eypopolom bliže određuje pitanja koja su veh definisana Sporazumom u svrhu realizacije istog.

"Pomenuta Instrukcija, koja je po riječima Direkcije za njih neprihvatljiva, donesena je u skladu i na način kako je predviđeno članom 6. Privremene odluke o uspostavljanju sistema saradnje i razmjene informacija nadležnih organa za sprovođenje zakona u BiH i Europol-a, usvojene od strane Savjeta ministara BiH na 75. sjednici održanoj 11. decembra 2013. godine te objavljene u ,Službenom glasniku BiH", broj: 7/2014 i njeno donošenje predstavlja direktnu implementaciju Sporazuma", ističe se u saopštenju.

Napominjuju da je Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji BiH sa Eypopolom, potpisan 31. avgusta 2016. godine, a ratifikovan tokom februara i marta 2017. godine od strane Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta EU. Tim, tzv. Operativnim sporazumom, niti bilo kojim drugim dokumentom, nije predviđeno potpisivanje nikakvog dodatnog sporazuma u BiH za njegovu implementaciju iz čega se jasno vidi da pozivanje na Sporazum o uspostavi Zajedničke kontakt tačke sa BiH nema nikakvo pravno utemeljenje.

MUP Srpske podsjeća da su odluke Parlamentarne skupštine BiH, a posebno one koje se odnose na ratifikaciju međunarodnih sporazuma obavezujuće i da se rukovodioci policijskih tijela ne mogu postavlьati iznad zakonodavnih tijela.

"Zajednička kontakt tačka je sui generis tijelo koje čine predstavnici svih policijskih tijela u Bih koje kao takvo predstavьa kontakt tačku za BiH u skladu sa evropskim standardima i pozitivnim pravnim propisima u BiH. Sve ostale sugestije Direkcije, a u smislu da Savjet ministara BiH jednostrano izmijeni Aneks Operativnog sporazuma i da Direkcija imenuje kao kontakt tačku za saradnju sa Europolom, su kako pravno neosnovane tako i nesprovodive u praksi, jer Direkcija nema pravni osnov da bude nadležno tijelo u skladu sa Uredbom Europola (a samim tim i kontakt tačka) niti može da ispuni bilo koji od zadataka koji se postavljaju Uredbom Europola", dodaje se u saopštenju MUP-a Srpske.

Navode da Direkcija nije istražno tijelo zaduženo za oblasti iz nadležnosti Europol-a -odnosno službenici Direkcije ne bi trebali da imaju pristup operativnim istražni odacima, jer nemaju zakonski osnov da učestvuju u istragama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nikada nije bila ometajući faktor koji sputava proces realizacije saradnje sa Europolom i uvijek je bilo za dosljednu primjenu Operativnog sporazuma.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske opredjeljeno je za saradnju sa Eyropolom na način kako je definisan Sporazumom o operativnoj i strateškoj saradnji, te je više puta ukazivalo na potrebu potpune implementacije potpisan pregovaranog i ratifikovanog Sporazuma, u cilju poboljšanja bezbjednosti građana ne samo u Republici Srpskoj i BiH.