MUP Republike Srpske učestvovao u međunarodnoj akciji "Falkuša" 

  • 12.09.2020. 11:41

MUP Republike Srpske učestvovao je u međunarodnoj akciji "Falkuša" . Navedena akcija je usmjerena prema kriminalnim ćelijama unutar balkanskog kartela koje se specijalizovane za pružanje "usluga" krijumčarenja većih količina opojnih droga (uglavnom kokaina) jedrilicama i jahtama. 

Španska civilna straža (Guardia Civil) francuska carina i hrvatska policija zajednički od početka 2020. godine provode međunarodno kriminalističko istraživanje “FALKUSA” .

Pored navedenih agenciju podršku u sprovođenju navedenih aktivnosti pružili su  Europol, SAD DEA-e, britanski NCA, holandska policija i MUP Republike Srpske. 

Dana 8. septembra 2020. godine u jutarnjim časovima međunarodnim vodama u specijalni tim španske Civilne garde uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske presreo je i ukrcao se na hrvatsku jedrilicu na kojoj su se nalazili kao članovi posade trojica hrvatskih državljana, te je potom jedrilica usidrena na Kanarska ostrva, Kraljevina Španija.

Izvršen je pretres jedrilice kojom je prilikom je pronađeno ukupno oko 980 kilograma kokaina ulične vrijednosti veće od 40 miliona evra, a koji je trebao biti prokrijumčaren za evropsko narko tržište. 
Koordinisano sa hapšenjem hrvatskih državljana i pretresom broda na Kanarima  započele su i pretresi na tri adrese u Republici Hrvatskoj kojima je pronađeno i oduzeto više računara i mobilnih telefona.

U ovom slučaju kao i u ranijem slučajevima još jednom se pokazalo da otvorena međunarodna policijska i agencijska saradnja u realnom vremenu nema alternativne u borbi organizovanih kriminalnih grupa kao što je „Balkanski Kartel“.

Тагови:
  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.