Komunikacija sa građanima

MUP Republike Srpske predstavio svog "čet bota" za Viber

  • 17.06.2019. 15:17

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske predstavilu su danas u Banjaluci "čet bot" (chat bot) aplikaciju Ministarstva na "Viberu", što je jedan od novih modela direktne komunikacije MUP-a Srpske sa građanima.

Načelnik Uprave za informaciono-kominikacione tehnologije Divna Lovrić Bojanić rekla je da je "čet bot" tehnologija vid vještačke inteligencije koji omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge, bez prisustva ljudi, putem nekih od društvenih platformi, kao što su "Viber", "Mesindžer" i drugi. 

Prema njenim riječima, "čet bot" aplikacija predstavlja dva servisa - čet servis koji omogćava komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge i "bot servis" koji je vid vještačke inteligencije i koji vodi taj proces komunikacije. 

"Ovo je prva aplikacija koja koristi `čet bot` tehnologije u nekoj od vladinih institucija, a MUP Srpske je prvi policijski organ koji je primijenio ove tehnologije", rekla je Bojanićeva novinarima u Banjaluci. 

 

Ona je dodala da svi servisi koji su dostupni na veb-sajtu MUP-a i android aplikaciji su dostupni i putem ove usluje. 

 

"Novina je da aplikacija omogućava direktnu komunikaciju između građanina i MUP-a bez posredovanja ljudskih resursa i ova komunikacija je potpuno zaštićena", navela je ona. 

 

Pristup se, kako je dodala, ostvaruje na dva načina. Prvi je putem veb-sajta MUP-a klikom na link na ku-er (QR) kodu ili očitavanjem ku-er koda koji se takođe nalazi na veb-sajtu korištenjem ku-er kod servisa vajbera. 

 

Drugi način je očitavanje ku-er koda sa obavještenja o počinjenom prekršaju evidentiranom radarskim uređajem. 

 

Načelnik Uprave policije Dalibor Ivanić rekao je da MUP u svom radu koristi automatske radarske sisteme, od kojih je šest mobilnih, dva stacionarna, te odnedavno dva službana vozila sa ugdađenim radarskim sistemima kojima se evidentira prekoračenje brzine i obrada svih podataka je u potpunosti centralizovana u MUP-u i obavlja se u policijskoj stanici za obradu prekršaja. 

 

"Ta policijska stanica je u posljednje tri godine izdala više od 160.000 prekršajnih naloga i više od 26.000 različitih akata, između ostalog i obavještenja o počinjenom prekršaju", rekao je on. 

 

Ivanić je dodao da kada građanin dobije obavještenje o počinjenom prekršaju ima mogućnost da u roku od 30 dana dobije na uvid fotografiju vozila u svom vlasništvu kojom je evidentirano prekoračenje dozvoljene brzine kretanja. 

 

"Do sada se uvid u fotografiju mogao ostvariti putem internet servisa na sajtu MUP-a, odnosno putem servisa na android aplikaciji MUP-a, a od 10. juna na obavještenju o počinjenom prekršaju se u gornjem desnom uglu generiše i ku-er kod, odnosno na taj način građanima je omogućeno da dobiju brze odgovore. 

 

Prema njegovi riječima, putem tog servisa na "Viber" dobijaju dvije fotografije vozila koje je počinilo prekršaj, lokaciju i oznake puta, datum i vrijeme, ograničenje brzine i izmjerenu brzinu kretanja tog vozila. 

 

Predstavljena je i nova internet stranica Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a i njoj se pristupa direktno sa stranice MUP-a. 

 

Kako je rečeno na prezentaciji, građani na ovoj stranici mogu da pronađu sve što se odnosi na krivična dijela, zakone, konvencije. 

 

Bitan segment je i prevencija, odnosno kako prepoznati, kako se zaštititi i kako postupiti u slučaju kompjuterske prevare. 

 

Jedna od novina je i prijava jer je omogućeno građanima da direktno dostave prijavu Odjeljenju za visokotehnološki kriminal putem njihove imejl adrese, a pravnim licima je omogućena direktna komunikacija sa ovim odjeljenjem jer je, kako je navedeno, kod pravnih lica visokotehnološki kriminal najviše zastupljen.