Demograf i senator Republike Srpske

Mučibabić: Decenijama treba čekati vidljive rezultate

  • 11.09.2019. 20:26

Demograf Milimir Mučibabić izjavio je večeras da bi na vidljive rezulate koji su izloženi u studiji o demografskom razvoju i populacionoj politici Republike Srpske, pod uslovom da se odmah počne primjenjivati, trebalo čekati decenijama.

Ističući da je temu rješavanja demografskih problema pokrenula predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i da se u nju uključila Vlada, Mučibabić je naglasio da poboljšanje demogafske situacije nije samo pitanje za institucije, već za sve u društvu.

"Smatram da je priča koja se zove demografija ujedno i test za patriotizam i ne može rješiti samo institucionalnim materijalnim izdvajanjem. To viševalentan problem čije rješenje traži, u prvom redu, promjenu vrijednosnog koda", rekao je Mučibabić u Centralnim vijestima ATV-a.

On kaže da je potrebno promijeniti sadašnju matricu vrijednosti, prema kojoj je pojedinac mjera svih stvari, te vraćanje vrijednostima porodice.

Mučibabić, koji je i senator Republike Srpske, naveo je da se demografski problem ne javlja samo u Srpskoj, već i Evropi, a posebno je izražen na Mediteranu.