23 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

Mrkonjić Grad: Služenje parastosa za poginule

11:59, 10.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
U kapeli Svetog apostola Marka na Pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu počelo je služenje parastosa za sve stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu povodom 23 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

Obilježavanju stradanja prisustvuju potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić. 

Nakon parastosa biće položeni vijenci na spomen-obilježje masovne grobnice na ovom groblju, kao i na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima odbrambenog-otadžbinsko rata na Trgu srpske vojske u Mrkonjić Gradu. 

Hrvatska regularna vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i HVO-a napala je u septembru i oktobru 1995. godine zapadnokrajiške opštine i mjesta sa većinskim srpskim stanovništvom - Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni. 

Te opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage ubile su 1.644 vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile. 

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je 680 miliona KM. Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice. 

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranim je 10 žena. 

U manjim grobnicama na području te opštine pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske. 

U ovoj operaciji učestvovao je i Peti korpus takozvane Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković o čemu postoji video-zapis na kome se vidi kako izdaje naredbu da se uništi sve što je srpsko na ovim prostorima. 

Iako su poznati i nalogodavci i počinioci, za ove zločine još niko nije odgovarao.