Mrkonjić Grad i Šipovo u borbi protiv virusa

  • 09.04.2020. 19:33

U Mrkonjić Gradu još dva slučaja Kovida 19. Broj zaraženih porastao je na 8, i u toj opštini više ništa ne prepuštaju slučaju.

U lokalnom karantinu smješteno je 14 osoba, a iz kućne izolacije ne smiju 52 građanina. Opštinske vlasti čine sve da zazustave širenje virusa. 

"Ono što smo u zadnje vrijeme, od pojave prvih slučajeva na području naše opštine, a naročito nakon zatvorenih izletišta u gradu Banjaluka, mi smo pristupili mjeri zatvaranja naših izletišta, prije svega turističkog centra Balkana, Zelenkovac itd. kako bi spriječili i naše ljude, ali i ljude iz naših opština, prije svega zbog blizine Banjaluke, ljude iz Banjaluke koji bi dolazili tu, i boravili u nekom dužem vremenu i većim grupama", Tomislav Todorović, načelnik Odjeljenja za privredu i finansije u Mrkonjić Grad. 

U toj borbi pomažu im i sugrađani. Da Kovid 19 može da se pobijedi samo zajedničkim snagama, jasno je bilo i lokalnim tekstilcima. Ovih dana rade punom parom, kako bi preko crvenog krsta obezbijedili zaštitne maske. 

"Mi smo mladi iz Crvenog Krsta, volonteri ispred opštine Mrkonjić Grad dijelimo maske, da li su Vam potrebne?- Pa može maska, može". 

"Pa znači nam puno. Imam jednu, ali znači kad neko dođe ovako".

"Da dođe posjeta na vrata starijim od 65 godina puno znači, a kad mi dođe ova omladina, to život znači. Treba poštovati šta vlast naša kaže i biće sve dobro ako Bog da. Vi poštujete pravila? Da svakako. To je za naše dobro", rekli su građani Mrkonjić Grada. 

"Donirali smo 500 za opštinu Mrkonjić Grad, donacija otišla i u Banjaluku. Radimo maske, inače izvozimo, radimo trikotažu, 100 odsto izvoza. Zbog manje količine posla radimo maske.. maske su 100 odsto pamuka, perive na 90 stepeni, višeupotrebne i imaju elastični konac. Zašto ne pomoći nekome na fin način, to je jako fin gest sa naše strane i od proizvodnje cijele", rekla je Mlađena Rosić, "MAK Mladost" Mrkonjić Grad. 

Sa virusom se bore i u Šipovu. U ovoj opštini je sada 11 zaraženih Kovidom 19. U karantinu je jedna osoba, a opštinske vlasti poručuju da situaciju drže pod kontrolom. 

Virus će pobijediti disciplina i odgovornost, poruke su iz Šipova. 

"Nije svejedno, ali nema baš straha. Pridržavamo se, ono osnovno. Nosimo masku, rukavice, ne družimo se i eto". 

"Znam da je opasan, i da treba biti u kući najviše. Čuvati se i to je to. Slabo izlazim, ovo je prva šetnja koju pravim već za sedam dana", istakli su građani Šipova. 

Sve mjere Vlade Republike Srpske se poštuju, tvrde opštinske vlasti. Uz to se drže i dodatnih mjera. 

"Mislim da smo presjekli širenje zaraze i nadamo se da će u narednom periodu biti sve manje i manje pozitivnih na korona virus. Obzirom da i građani opštine Šipovo, kao što vidite u dobroj mjeri poštuju naredbe Vlade Republike Srpske, odnosno kriznog štaba i Civilne zaštite, mi smo još malo i podebljali te mjere pa smo obavezali nošenje maski i dezinfekciju svi objekata, svih poslovnih objekata i privatnih prodavnica", naglasio je Milan Kovač, načelnik Šipova. 

Od 11 oboljelih, tvrde u ovoj opštini, dvoje nema prebivalište u Šipovu. Zaraženi su iz dva porodična klastera. 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник