Uskoro početak radova 

Most na Savi za manje od dvije godine?

  • 12.05.2019. 19:19

Priča o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške konačno dobija dugoočekivani tok. Stižu uvjeravanja da ove građevinske sezone kreću radovi na izgradnji mosta. Kada bude gotov, autoput Banjaluka-Gradiška biće spojen sa autoputem Zagreb-Beograd, a Gradiška će konačno riješiti problem saobraćajnih gužvi. BiH je za ovaj projekat još ranije dobila grant Evropske unije, u iznosu od 6,7 miliona evra. Hrvatska, pored toga što će finansirati polovinu mosta, treba da obezbijedi novac i za izgradnju pristupne saobraćajnice do petlje Okučani. 

"U toku ovog mjeseca trebali bi da položimo kamen temeljac za početak. Predviđeno je da to bude izgradnja 24 mjeseca, ali ja mislim da će biti izgrađen za 16 narednih mjeseci," rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Najpovoljniju ponudu za izgradnju mosta dao je konzorcijum “Integral inežnjering” - “Đuro Đaković montaža” - “Zagreb montaža". Oni za posao traže 23 miliona evra. Da to uradi za 18 miliona više, ponudio je konzorcijum Hering - Mostogradnja dok italijanska kompanija  Maeg konstrucioni traži čak 46 miliona evra. Ubrzo će biti poznato ko će biti izabran, a tu odluku treba da donesu Hrvati, kažu iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske. 

"Ja sam stalno na vezi sa hrvatskom stranu čija je uloga i zadatak da odaberu najpovoljnijeg ponuđača. Ja već, koliko imam informacije nezvanično, da su oni već odabrali, ali su mi rekli da bi trebali negdje 19. i ozvaničiti. Tako da ja očekujem da u ovoj građevinskoj sezoni počnu radovi na mostu Gradiška," rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Priča o izgradnji mosta dužine 463 metra, traje već 15 godina. Projekat izgradnje mosta na Savi kod Gradiške sa pristupnim saobraćajnicama vrijedan je 64 miliona evra, a vrijednost samog mosta je 23,2 miliona eura.

Тагови: