Željka Cvijanović

Most na Savi strateški važan za povezivanje sa EU

  • 11.10.2019. 14:57

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je početak izgradnje mosta na rijeci Savi kod Gradiške važan događaj na koji je dugo čekano, te da zlobnicima koji su pitali gdje vodi auto-put Banjaluka-Gradiška danas može da kaže da on vodi u Evropsku uniju /EU/.

"To smo željeli, na tome smo zajedno radili i želim da zahvalim svima u Vladi Republike Srpske, institucijama BiH i Hrvatske i ljudima iz EU koji su zajedno sa nama rekli da je ovo strateški važan projekat za razvoj", istakla je Cvijanovićeva na svečanosti povodom početka izgradnje mosta u mjestu Čatrnja kod Gradiške.

Prema njenim riječima, uz svu nepravdu i dugo čekanje na početak izgradnje mosta, pojavila se i pravda da realizacija projekta počne u mandatu komesara EU za saobraćaj Violete Bulc, koja zna kako funkcioniše ovaj region i koliko je važno da se zapadni Balkan poveže sa EU.

"Ovaj projekat će mnogo značiti za naše građane i za građane zemalja EU koji će koristiti ovaj prelaz i dolaziti kod nas, za turiste koji će ići odavde i dolaziti ovdje, a nema potrebe da ukazujem koliko je to važno za našu privredu u nastojanju da se povezuje sa EU. Ovo nosi i posebnu simboliku zbog toga što mi, kao neko ko pretenduje da se kreće naprijed, razvija se i povezuje sa evropskim tržištem, može da ima nešto što smo davno zaslužili, ali je uz mnoge prepreke trebalo nešto duže vremena nego što bi bilo normalno da krenemo u izgradnju ovog mosta", kaže Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je za Srpsku važno regionalno povezivanje, ali i simbolika uz doprinos koji svaki infrastrukturni projekat, najsitniji i pogotovo strateški važan poput ovog, daje opštem boljitku i razvoju.

"Ovo je velika razvojna šansa za Srpsku, a posebno za ljude ovog kraja. Zajedno sa oživljavanjem i razvojem aerodroma koji je nedaleko odavde ovo sveukupno predstavlja sasvim drugu dimenziju", ocijenila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je poželjela da izgradnja mosta bude dobar posao za firme koje će ga raditi i da budu uspješni izvođači koji su pokazali da na regionalnom planu mogu da rade zajedno i da rješavaju velike probleme.

"Ovo je bio veliki problem, jer je problematično da imamo auto-put u koji je uloženo toliko novca i čak rezervisan novac za most, ali ne možemo da uđemo u realizaciju. Želim još mnogo dobrih projekata. Vjerujem u saradnju koju imamo sa EU i potencijal koji ovdje pokazujemo. Sigurna sam da ćemo u okviru Agende za povezivanje imati još mnogo projekata koji će omogućiti da u infrastrukturnom i svakom drugom pogledu budemo jedni drugima bliže", rekla je Cvijanovićeva.

Početak izgradnje mosta preko rijeke Save u Gradišci ozvaničen je danas, a riječ je o jednom od najznačajnijih projekata koji zajednički realizuju Republika Srpska, BiH i Hrvatska.

Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni auto-put Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva.

Ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19,54 miliona evra i obuhvata troškove izgradnje mosta, veze mosta sa auto-putem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH.

Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje putem Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Rok za završetak radova na mostu je 30 mjeseci. Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake - po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.

Prilikom projektovanja mosta vođeno je računa da zadovoljava zahtjeve plovnog saobraćaja Savom, te će srednji raspon preko korita rijeke biti dug 170 metara. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.