Dragomir Anđelkovic

Moskva čvrsto uz Srpsku, Putin eksplicitno podržao Dodika

11:36, 01.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je danas da je susretom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina, Rusija svima stavila do znanja da čvrsto stoji iza Srpske i da Putin eksplicitno podržava Dodika.

Anđelković je rekao Srni da je Putin ponovo iskazao punu podršku Republici Srpskoj, njenom opstanku u dejtonskom formatu, i to na praktičan način. 

On smatra da je Rusija svima stavila do znanja da čvrsto stoji iza Repubike Srpske i da će je politički, ekonomski i na svaki drugi način podržati. 

"Pri tome je Putin istakao da je onaj sa kim razgovara i za koga misli da je garant politike koja održava Republiku Srpsku i dobre odnose između Banjaluke i Moskve - Milorad Dodik. Putin je eksplicitno njega podržao", kaže Anđelković. 

Rusija se, kako je ocijenio, na taj način ne miješa u unutrašnju politiku BiH i Republike Srpske, ali legitimno iskazuje svoju želju da ima snažnu srpsku državu zapadno od Drine, koja je njen saveznik i iskazuje svoju podršku onome koga prepoznaje kao garanta takve politike. 

Anđelković kaže da Rusija jasno uviđa da oni srpski političari koji su danas na vlasti u Sarajevu, na čelu sa Mladenom Ivanićem, imaju nesumnjivo prozapadni kurs i da su spremni makar i pasivno da prihvate da BiH uđe u NATO. 

"A takva BiH bi bila uvrštena kao karika antiruskog sistema koji Brisel i Vašington stvaraju", ocijenio je on. 

S druge strane, dodaje Anđelković, Moskva je svjesna da Dodik i u interesu naroda Srpske i njenog opstanka, ali i u interesu dobrih veza sa Moskvom, koja je ključni faktor podrške Srbima, takvo nešto neće dopustiti. 

"Zato Moskva sa toliko energije i posvećenosti danas staje uz Republiku Srpsku i Dodika, koji je na njenom čelu", zaključio je Anđelković.