1na1: Slađana Zarić

Moramo da pričamo priče iz devedesetih

  • 11.06.2019. 22:16

Moramo da pričamo priče iz devedesetih, moramo da promijenimo način pričanja priča iz devedesetih - izjavila je Slađana Zarić, novinarka RTS-a i autor dokumentarno-igranog filma "Ratne priče sa Košara", u emisiji ATV-a "1 na 1".

Slađana Zarić, koja se više puta bavila sukobima devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji, i autorka - između ostalih - filmova "Srebrenička polja smrti", "Zločin bez kazne - stradanje Srba u srednjem Podrinju", poručuje da je film o Košarama pokazao da mi ne znamo svoju istinu ni o događajima koji su se desili prije samo 20 godina. Kaže da joj je naročito drago što su heroji sa Košara postali stvarni ljudi, i nisu više samo brojevi.

"Ja sam ovaj film posvetila srpskim žrtvama. Neki su me pitali zašto tu nisu bile obe strane, ali ja ovim filmom nisam stvarala jednu političku priču, nego ratnu priču sa Košara", istakla je Zarićeva.

Naglašava da film nije prošao nezapaženo ni u medijima na Kosovu, a da je i tamo zaključeno da je film vrlo profesionalno i ozbiljno odrađen, te da je velika pažnja posvećena poginulima. Nada se da će ovaj projekat, i oni slični njemu, dovesti do konačnog pomirenja.

"Kao što su nekada civilizovano Francuzi i Nijemci našli zajednički jezik, da pričaju o nekoj teškoj prošlosti - mislim da i mi možemo da pričamo. Neka svako priča svoju priču, ali neka imamo određeni stepen međusobnog uvažavanja", ocijenila je Zarićeva.

Dodaje da se slika o Srbima iz devedesetih teško može promijeniti u narednih nekoliko decenija - ali upozorava da, ako želimo da našoj djeci nudimo nešto što mogu da nauče, da se moramo posvetiti ozbiljnoj produkciji i ozbiljnim filmovima sa istorijskom tematikom.

"Mi često ne personalizujemo naše žrtve. Mi raspravljamo o tome koliko nas je ubijeno u Jasenovcu, i samo vodimo računa o broju, umjesto da pričamo o zločinu, ljudima, sudbinama", rekla je Zarićeva.

Zarićeva je bila u Banjaluci povodom projekcije svog filma, a o čemu je sve razgovarala sa Marinom Marinkovićem pogledajte u snimku emisije!

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија