Mnogo izazova pred Predstavništvom Republike Srpske u Briselu

  • 14.01.2020. 19:22

"Odnos evropskih institucija prema Republici Srpskoj počiva na principu toplo hladno. Nekad otvaraju vrata i dozvoljavaju da se iznesu stavovi, razgovara i da vas čuju, međutim, to nikad nije značilo da, u isto vrijeme, hoće da vas uvaže", objašnjava Mario Đuragić, šef Predstavništva Republike Srpske u Briselu.

Raditi na njenom osnaživanju u zemljama koje joj nisu naklonjene prilično je, kaže, izazovan posao. Dosta toga je urađeno, ali i naučeno, pogotovo u funkcionisanju raznih nivoa vlasti decentralizovanih zemalja u pozicioniranju prema EU. 

"Pričali su nekad davno BiH mora da dogovori jednim glasom, naravno, govore druge države jednim glasom, u početku smo se mi češkali po glavi i mislili da taj glas mora da bude na nivou BiH, ne, ne mora. Taj glas nikakv problem da bude jedan ali treba da prati izvornu nadležnost pa smo naučili ako je nadležnost na nivou entiteta kao u našem slučaju, onda taj glas mora da dolazi isključivo sa nivoa entiteta, naravno, i da bude usaglašen i sa drugim, u našem slučaju", rekao je Mario Đuragić, šef Predstavništva Republike Srpske u Briselu.

Naučili smo da ne budemo naivni i da polako radimo na promociji Republike u Briselu, centru evropskih politika koje se, često, negativno odnose prema Banja Luci, kaže Đuragić. To nije, i neće biti, razlog za odustajanje. 

"Doživjeli smo mnogo puta neke dvostruke, mnogostruke, standarde od strane institucija EU, znamo kako oni funkcionišu, i u tim okolnostima nije lako, ali naš je posao da istrajemo, da radimo svoj posao, a oni svoj", istakao je Đuragić.

Tako će i da bude, poručuje ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Izazovi su veliki, ali Republika Srpska u svom pozicioniranju hrabro ide dalje, kaže Zlatan Klokić. Zvaničnici EU, ističe, kroz evropski put često pokušavaju da modeluju nek novu BiH s čim Republika Srpska nije saglasna.

"Veoma često te stavove koje Republika Srpska zastupa i koje zastupaju šefovi predstavništava nisu baš dobro prihvaćeni u zemljama u kojima imamo predstavništva, ali je veoma značajno da ipak se glas Republike Srpske čuje u tim zemljama, da se stavovi čuju i u zemljama koje nis baš prijateljski naklonjene prema Republici Srpskoj, jer ako nismo tu prisutni onda je daleko teže još propagirati te stvari i stavove Republike Srpske", naglasio je Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Na promociji će se i dalje raditi u Briselu. Jedan od najkonkretnijih poteza do sada na tom polju je punopravno članstvo konglomerata Republike Srpske u Evropskoj mreži preduzetništva za poslovnu podršku. Između ostalog, obezbjeđuje lakše pronalaženje poslovnih partnera, uspostavljanje saradnje i učešće na tenderima.