Bilježnice opovrgnule tvrdnje tužilaštva

Mladićevi dnevnici govore u njegovu korist: Tražio da se Arkan tretira kao neprijatelj

  • 06.04.2019. 16:16

Dnevnici generala Ratka Mladića u kojima je nakon sastanaka sa bitnim ljudima u periodu od 1991. do 1996. godine na više od 5.000 stranica zabilježio svoja zapažanja i šta su mu drugi govorili, mape koje je crtao, politička predviđanja o onome šta čeka Srbiju, a šta će se dešavati na svjetskoj političkoj sceni, sve je to završilo u Haškom tribunalu.

Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. Mladić je osuđen na doživotnu robiju, a tokom procesa Hag se uzdao pravo u ove bilješke koje je general pisao tokom ratnih godina. Mladićevi ratni dnevnici pronađeni su tokom jednog od pretresa njegove porodične kuće u Beogradu 

U bilježnicima su pronađeni dokazi da se dešavalo sve suprotno od onoga što su haški tužioci govorili.

"To je stajalo na tavanu onako položeno, nije bilo ni sakriveno i to što su našli tamo, to su bili dnevnici. U različitim pretresima uzimani su različiti dokumenti, ali u suštini ništa od onoga što su uzeli, uključujući i Ratkove dnevnike, ne tereti Ratka uopšte, nego govore u Ratkovu odbranu. U Ratkovim dnevnicima vidi se da on naređuje da se srpske paravojske razoružaju, a ko neće da se stavi pod komandu i ko odbija da se razoruža, da se tretira kao neprijatelj", priča generalov sin Darko Mladić.

"Najvećim dijelom u njegovim bilježnicama zapisane su stvari koje su mu drugi ljudi govorili, on nije tamo pisao šta je on govorio. Prvo je u Hagu zavladalo neko ushićenje da su to dobili, međutim, poslije, kad su izanalizirali sadržaj, vidjeli su da to ide u Ratkovu korist i onda su krenuli da osporavaju da je to srpska tajna služba podmetnula, da smo kao nešto manipulisali. Nema tu manipulacije, ti dnevnici su čista Ratkova odbrana i umjesto da nađu jednu rečenicu koja ga optužuje, tamo su mogli da vide Ratkove riječi da je "mir bolji nego bilo koji rat" - poručuje Darko Mladić.

Detalje iz dnevnika pročitajte OVDJE.

Тагови:
  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.