Darko Mladić

Mladić za ATV: Stanje generala se pogoršalo, mora na operaciju

  • 03.03.2020. 18:35

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića se pogoršalo i mora na hitnu operaciju. Nakon višemjesečnih negiranja i ćutanja iz Haga o kritičnom stanju generala Mladića, njegovoj odbrani i sinu Darku je poslat izvještaj u kojem stoji da je generalu rađena kolonoskopija, te da će morati na operaciju, kako bi se spriječio razvoj malignog tumora. Darko Mladić za ATV kaže da su po prvi put iz Haga potvrdili i da general Mladić ima umanjenu kognitivnu sposobnost.

"Bar su konačno rekli nešto o tome šta se dešava. Iz njihovih izveštaja se vidi da je generalu potrebna operacija, nije još uvek operisan, nije prebačen u bolnicu, ali neophodna je operacija i osim toga prvi put sa njihove strane dobijamo izveštaj da general ima umanjenu kognitivnu sposobnost", kaže Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića.

Mladićeva odbrana je u petak podnijela podnesak kako bi se otkazala usmena rasprava pred Žalbenim vijećem zakazana za 17. i 18. mart. Takođe, branioci su zatražili da se dozvoli odbrani da formira svoj ljekarski tim koji će sa svom potrebnom opremom da pregleda Mladića.

"1. 28. februara 2020. odbrana  generala Ratka Mladića, u skladu sa svojim profesionalnim i etičkim obavezama podnijela je i  povjerljivu i javno redigovanu verziju hitnog zahtjeva odbrane da odloži usmeno saslušanje u vezi sa žalbom, radi dopuštanja ispitivanja sposobnosti žalioca.

2.Osnova istog bile su medicinske informacije o gospodinu Mladiću koje je nedavno objelodanio Sekretarijat, a kao što su umanjena kognitivna sposobnost, predstojeći operativni zahvat, potencijalni novi (koji prethodno nije prijavljen) moždani udar i drugi problemi koji utiču na sposobnost gospodina Mladića da učestvuje u saslušanjima", stoji u podnesku odbrane generala Ratka Mladića.

Generalova porodica je dodatno zabrinuta jer medicinski tim Haškog tribunala nije dostavio nalaze i potpunu originalnu dokumentaciju. "General je vlasnik svoje medicinske dokumentacije, a ne tribunal, zbog toga dokumenti treba da budu predati nama", kaže Darko Mladić.

"Nismo dobili dokumentaciju koja potvrđuje ono što je nama u izveštajima dato. Dakle, nama nisu dati originalni izveštaji, nisu nam dati originalni snimci, nego samo tumačenja pritvorske službe, za koja se, u više navrata videlo da ta tumačenja, nisu baš u skladu sa onim što piše u orignalnim izveštajima i stoga je ta naša zabrinutost sasvim osnovana", kaže Darko Mladić.

U izvještaju medicinskog tima, kojeg su prvo objavili, a zatim uklonili sa sajta Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, navedeno je da Mladića ne smiju odmah operisati, jer bi postojao visok rizik od smrti na operacionom stolu. U jednom od ljekarskih izveštaja, koje je tek sada dobila odbrana, stoji da je Mladić poslije prvostepene presude 2018. godine imao moždani udar. Ta informacija, kako kažu branioci, skrivana je od njih više od godinu dana.