Otvoreno pismo

Mladi SDS-a traže smjenu rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu

  • 31.07.2018.19:30

Mladi SDS-a iz Istočnog Novog Sarajeva zatražili su smjenu Steve Pašalića rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U otvorenom pismu tvrde da se rektor zalaže za integrisani Univerzitet,  i  optužuju ga da zagovara ukidanje Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

 “S obzirom da ste zagovornik ukidanja jedne od žila kucavica Republike Srpske, a da ste istovremeno prvi čovjek te institucije, smatramo da pod hitno morate da podnesete ostavku na mjesto rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu",  u potpisu Aktiv mladih SDS-a Istočno Novo Sarajevo.

Rektor  je svoje stavove   objasnio  pred odbornicima Istočnog Sarajeva: "protivim se strukovnom univerzitetu i zalažem se za integrisani, kao što su to sadašnja dva javna Univerziteta u RS".

Sa srtukovnim bi ova dva bila rascjepljena na šest, objašnjava Pašalić. Mladim  SDS-ovcima koji su zatražili njegovu smjenu ima samo jednu poruku.

 “Zamislite koliko je funkcionalno da imate menadžment u Trebinju Univerziteta tehničkih nauka čije je sjedište u Banjaluci.  Sa tog aspekta mi mislimo da je najracionalnije ovo što imamo i to je bila moja eksplicitna izjava. Kako je to protumačeno, iz neshvatanja ili drugih namjera, ja stvarno ne znam, a što se tiče ostavke, ne pada mi na pamet“, rekao je Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Mladi SDS-a danas su ćutali. Nisu komentarisali ni ono što su napisali, kao ni odgovor rektora na njihove optužbe.

Predsjednik mladih SDS-a Darko Džebo danas nije htio da komentariše otvoreno pismo i poziv na ostavku rekora, samo nam je kratko u SMS poruci rekao da je na godišnjem odmoru.

I dok Džebo odmara u Italiji, njegove starije kolege koje sjede u gradskim skupštinskim klupama podržali su rad Univerziteta i njenog menadžmenta. Gradonačelnik poziva da se politika ne upliće gdje joj nije mjesto, a pogotovo da se ne radi loš marketing pred upisnu godinu.

 “Potencijalni studenti i njihovi roditelji koji upućuju djecu na studiranje možda nisu dovoljno ni informisani da je ovaj Univerzitet jako dobar, da imamo jako dobre kadrove, ako hoćete i uslove da ovdje može da se stekne i zvanje i znanje i da se oformi jedan lijep život na području Istočnog Sarajeva“, rekao je Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Poslije današnje sjednice Skupštine grada i argumenata koji su se čuli u odbranu rektora i obrazovne institucije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kako ATV nezvanično saznaje, OO SDS Istočno Novo Sarajevo, na organima stranke, ozbiljno će se pozabaviti aktivnostima svojih mladih ali i starijih članova koji stoje iza otvorenog pisma.